PUBLICITAT

NOVA YORK

Andorra, Mònaco i San Marino tracten de l’agenda europea

La ministra Ubach i els seus homòlegs posen en comú l’estat de les negociacions amb la UE

Per EL PERIÒDIC

Ubach, amb els seus homòlegs de Mònaco i San Marino.
Ubach, amb els seus homòlegs de Mònaco i San Marino. | SFGA
Els ministres d’Afers Exteriors d’Andorra, Mònaco i San Marino s’han trobat a Nova York per tractar l’agenda de negociacions amb Europa, amb motiu de la celebració de 72a Assemblea General de les Nacions Unides.

La titular d’Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, i els seus homòlegs de Mònaco, Gilles Tonelli, i de San Marino, Nicola Renzi, van posar en comú l’estat de les negociacions que s’estan duent a terme per part dels tres països amb el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) i la Comissió Europea, de cara a la pròxima ronda de negociacions que es durà a terme a Brussel·les la setmana del 9 d’octubre.

Els tres ministres s’han emplaçat a la pròxima trobada en el marc de la cimera tripartida de caps de Govern, que se celebrarà a Andorra el pròxim mes de novembre.

D’altra banda, Ubach s’ha trobat amb el ministre d’Afers Exteriors i Promoció comercial de Malta, Carmelo Abela, que ha mostrat el seu interès per l’estat de les negociacions d’Andorra per l’Acord d’Associació amb la UE. Ubach ha expressat al seu homòleg que Andorra ja està preveient el treball d’implementació del cabal comunitari. Ambdós ministres han acordat compartir sinergies i experiències, d’aquesta manera, Malta acollirà en els pròxims mesos una delegació tècnica andorrana que observarà com aquest país treballa en la transposició del marc jurídic dels estats membres amb la Unió Europea.

A més, els ministres d’Exteriors d’Andorra i Malta han celebrat la imminent entrada en vigor de el Conveni de Doble Imposició entre els dos països així com de les bones relacions que tradicionalment han mantingut els dos Estats.
Finalment, la ministra d’Afers Exteriors es va reunir ahir amb la seva homòloga a Guatemala, Sandra Erica Jovel, país que actualment ocupa la presidència de la Secretaria Pro Tempore de la Cimera Iberoamericana. Jovel va manifestar a Ubach que Guatemala veu amb bons ulls la candidatura andorrana.

La ministra de Guatemala va mostrar la seva disposició a oferir la col·laboració del seu equip a Andorra, per tal de compartir experiències i treballar per dur a terme un traspàs òptim, en el cas que el Principat agafés el relleu al capdavant de la Segib. Ubach i Jovel van comentar l’agenda dels pròxims mesos i han previst tornar-se a trobar en el marc de la reunió de ministres d’Afers Exteriors que tindrà lloc al desembre a Antigua.

Andorra està aprofitant la presència a Nova York per aconseguir suports a la seva candidatura per acollir la Cimera iberoamericana del 2020. Colòmbia, Argentina i Costa Rica ja han dit que sí.

Avui és l’última jornada de la delegació andorrana a la seu de les Nacions Unides. Aquesta nit –hora d’aquí–, el cap de Govern, Toni Martí, pronunciarà el seu discurs a l’ONU. Quan intervé el líder andorrà, és l’única vegada que es pot escoltar la llengua catalana en un discurs oficial a nivell mundial. EL PERIÒDIC en donarà tots els detalls a l’edició de demà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT