PUBLICITAT

Andorra la Vella

Una medalla per unir nacions

Àngels Mach és distingida per ‘mimar’ durant 30 anys les relacions entre «el Principat, Espanya i Catalunya»

Per Iván Moure

Montobbio i Mach, a l’acte d’ahir.
Montobbio i Mach, a l’acte d’ahir. | ANA / C. G.
Àngels Mach va rebre ahir, per part de l’ambaixador d’Espanya a França, Manel Montobbio, una medalla signada pel rei Felip VI en honor a la Encomienda de Número de la Orden de Mérito Civil, una distinció que, pronunciada tal qual, és de rebuscada comprensió però que s’ha guanyat a pols perquè ha dedicat mitja vida a tenir cura de les relacions, tal i com comenta la protagonista, entre el Principat, Espanya i Catalunya.
 
Mach és la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) i la seva tasca des que va convertir-se en membre de l’entitat, el 1986, no ha passat ni molt menys desapercebuda. Per això ahir hi havia a l’ambaixada espanyola tot tipus de personatges polítics i culturals de la zona geogràfica dels Pirineus per a una persona que, segons Montobbio, «vaig enviar un dia a una reunió de la SAC i va sortir d’allà com a tresorera». 
 
Una frase que defineix el seu caràcter d’implicada, de saber guanyar-se la gent i de perseverant. «La teva constància ha ajudat a donar a conèixer la ciència i la cultura en general», va matisar l’ambaixador, a través d’esdeveniments com les Trobades Culturals Pirinenques, les Jornades de Recerca o la Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent que han ajudat a unir el poble andorrà amb el país veí del sud: «Gràcies a vosaltres Andorra és coneguda a Espanya», va lloar Montobbio de la SAC, que va refusar fer declaracions per evitar mullar-se sobre el conflicte existent amb el referèndum de l’1 d’octubre però que també va reconèixer l’esforç de Mach per transmetre la cultura espanyola, «sigui en català o en castellà», dins el Principat.
 
Mach, ara presidenta de la SAC des del 2004, no feia més que somriure amb tanta paraula de lloança, i reflectir modèstia quan va agafar el torn de la paraula: «És un reconeixement cultural d’una relació que existeix des de fa molts anys entre Andorra, Espanya i Catalunya». I ella sí que es va mullar sobre el tema estrella a l’estat espanyol. Mach no canvia amb els anys. Ahir era el seu dia, i ella preocupada per altres assumptes: «Lamentem la situació que s’està vivint i patim per ells, per les dues bandes. S’ha d’arribar a una situació d’entesa pel bé comú de tothom».

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT