PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Magallon: «Els informes del Govern m’han tret el neguit que tenia»

El liberal escaldenc diu sí a la llei de transferències i competències

Per Iván Moure

Calvet mostra on es construirà l’aparcament de l’Escaler amb Marín i Gómez, ahir al Comú d’Escaldes.
Calvet mostra on es construirà l’aparcament de l’Escaler amb Marín i Gómez, ahir al Comú d’Escaldes. | El Periòdic
Enmig de tota l’expectació que ha aixecat aquests darrers dies la reforma de les competències i les transferències i amb els liberals en ple focus mediàtic perquè la seva decisió serà determinant per aprovar-la o no, ahir el representant al Comú d’Escaldes-Engordany, Marc Magallon, va esclarir –o això sembla– quina podria ser la posició del grup que presideix Jordi Gallardo.
 
«El passat 23 d’agost, al darrer consell de comú, ja vaig donar el meu suport tot i aportar algunes al·legacions i segueixo pensant que la parròquia d’Escaldes és de les que més perd donant suport a aquesta proposició de llei, està clar que cal ser solidaris i ho som, però érem l’única que a nivell de transferències els pròxims dos anys, sortim amb uns imports inferiors», va introduir, «però valorant pros i contres, i fent referència a l’esperit nacional i al que des del Grup Parlamentari Liberal s’ha consensuat, vam acabar donant suport. No a contracor, però sí amb les nostres aportacions», va prosseguir. «La meva intranquil·litat va sorgir quan va aparèixer aquesta nota, com diu la cònsol, i no informe. Teníem els nostres dubtes i si a sobre ve algú com el senyor Aparicio, amb tot el que representa a nivell jurídic i amb les aportacions que ha fet a la nostra Constitució, encara crea algun neguit més», va admetre. 
 
Magallon va reaccionar fent entrar dimecres una pregunta per al consell: «L’endemà [per dijous] vaig trobar la resposta als mitjans de comunicació [amb els informes dels catedràtics de Dret Administratiu Joaquín Tornos i de Dret Constitucional Enoch Albertí, que conclouen que la proposició de llei no és anticonstitucional]». Ara bé, Magallon va deixar clar que aquesta és la seva opinió particular del tema: «Cal veure si a l’igual que jo, els dos informes donen tota la tranquil·litat al grup Parlamentari Liberal per aprovar de manera tranquil·la i unànime aquesta proposició de llei».
 
Competències i Transferències al marge, el consell va anar sobre rodes fins el punt que la consellera socialdemòcrata, Cèlia Vendrell, va afirmar: «Feia temps que no em sentia tan feliç veure com està anant tot avui». Perquè entre els deu punts que es van tractar, un feia referència a la proposta d’aprovació del pla parcial per a la construcció de l’aparcament de l’Escaler vertical, ubicat al carrer de l’Obac, part mitjana. «Des del 2004 amb Martí que volíem tirar endavant aquest projecte», va recordar. Segons va explicar el cònsol menor, Marc Calvet, es tracta d’un espai d’uns 2.500 metres quadrats amb unes vuit plantes –dues subterrànies, 600 places i dues entrades i sortides. Es preveu que al 2019 la zona ja estigui excavada. Tot per un cost aproxima de 10 milions d’euros.
 
També es va parlar d’altres obres, com la de la reforma integral de les piscines que ascendirà a 1,7 milions d’euros. Magallon va mostrar la seva abstenció en considerar que caldria fer una piscina nova al Prat del Roure, però el Comú va replicar-li que el 70% dels usuaris són estudiants i que les actuals estan al costat de les escoles. Així que el projecte tira endavant: el 16 d’octubre començaran les obres i l’estimació és que estiguin acabades en 18 mesos.
 
Tanatori i enllumenat de Nadal / També es va aprovar, per exemple una partida d’uns 300.000 euros per la instal·lació d’un sostre de llums que cobrirà Vivand aquest Nadal en contra de la tònica habitual de cada any –«aquest any els números del comú van molt bé i ens ho podem permetre», va aclarir la cònsol major, Trini Marín– o l’aprovació de l’acord per a la construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla, un annex que pagarà el propi Comú tot i que la instal·lació serà tota propietat del Govern, cosa que no va agradar gens a Vendrell: «Si el Comú posa diners, mereix una permuta», va reclamar. Amb tot, es va rendir a la majoria: «El país necessita el tanatori i per això donaré el meu vot a favor», va sentenciar.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT