PUBLICITAT

Escaldes-engordany

L’advocat del finlandès sospita d’un «muntatge»

El judici per la seva extradició tindrà lloc el dia 19 a Corts

Per ESTHER JOVER MARTÍN

Roda de premsa de suport a Janitskin, celebrada a Andorra.
Roda de premsa de suport a Janitskin, celebrada a Andorra. | MARICEL BLANCH
L’advocat del periodista i polític finlandès Ilja Janitskin, que es troba empresonat a Andorra des del passat 4 d’agost, s’oposa a la seva extradició a Finlàndia per dos motius: el primer, humanitari, perquè recentment ha estat operat d’un càncer; el segon, perquè el lletrat té «sospites fundades que tot és un muntatge, una estratègia per trencar la seva carrera política a la presidència». Janitskin pretén presentar-se a les eleccions finlandeses com a cap de llista d’un partit de centre-dreta, «no d’extrema dreta com es diu», insisteix l’advocat.

L’Oficina Nacional d’Investigació de Finlàndia va anunciar el passat 4 d’agost la detenció a Andorra d’Ilja Janitskin, fundador de la pàgina web MJV-lehti, considerada per molts anti-inmigrant i anti-UE. El detingut tenia una ordre de detenció des de la tardor passada al seu país per respondre per diferents delictes, en total, 46, dels quals els més greus inclouen incitació a l’odi contra una ètnia, calúmnia, blanqueig de diners, delictes d’apostes, amenaces il·legals, incompliment de la confidencialitat i robatoris de propietat intel·lectual.

L’home no ha estat acusat formalment. Amb tot, la llei de l’extradició permet traslladar una persona d’un país a un altre. Per al seu advocat, però, «prima la presumpció d’innocència» i ha recorregut la demanda d’extradició. També ha demanat en dues ocasions arrest domiciliari però la justícia ho ha rebutjat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT