PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els protocols de manipulació del gasoil C fallen a parròquies altes

Ni el Govern ni el sindicat de duanes creuen que hi hagi frau

Per M.A. / N. S.

La Vall d’Incles, un dels indrets on, suposadament, la coloració del gasoil es fa in situ.
La Vall d’Incles, un dels indrets on, suposadament, la coloració del gasoil es fa in situ. | Alex Lara
Els protocols de coloració del combustible de calefacció que arriba al Principat no segueixen sempre els protocols establerts quan entren per la frontera franco-andorrana. 
 
«Només des del passat estiu es va signar el decret de què el combustible que entri pel Pas de la Casa baixi fins a la plataforma habilitada pel tractament que hi ha a Sant Julià», així ho va explicar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC Josep Sinfreu, portaveu del Sindicat de Funcionaris de Duana. 
 
A més, Sinfreu va afegir que «per a determinades quantitats realment mínimes que van a les zones més altes, com la Vall d’Incles, la coloració es fa in situ», al lloc de destí. 
 
L’única plataforma habilitada per a colorar el fuel de calefacció es troba a Sant Julià de Lòria, molt a prop de la frontera amb Espanya. Des del Sindicat de Duana, van considerar que «la plataforma oficial funciona bé, és l’empresa privada que té assignada la funció qui segueix els procediments i els funcionaris de Duana només hi anem a certificar la quantitat de combustible que s’hi tracta», va especificar Sinfreu. 
 
Un dels problemes d’haver de transportar el combustible des de la frontera francesa a Sant Julià és l’increment del risc que implica el transport de matèries perilloses. Fa anys que es parla de construir una altra plataforma a la frontera francesa però aquestes obres mai s’han concretat. 
 
El transport del colorant des de Sant Julià fins a les parròquies altes que el requereixen «és perillós i actualment no es fa sempre seguint els protocols», denuncien des del Sindicat. Fa anys, quan eren els treballadors de duanes els encarregats del procediment, els representants es van queixar que hi havia estudis que assenyalaven el producte com a possiblement cancerigen. 
 
Preguntat al respecte, el ministre Portaveu del Govern, Jordi Cinca, va manifestar: «Hi ha una inquietud per part d’un grup polític [SDP] sobre un procés que està definit i externalitzat des de fa anys. L’únic que ha canviat és que durant un temps els actors de la coloració van ser uns i després uns altres», va dir en referència al canvi dels agents manipuladors del sector públic al privat. 
 
Cinca no va proporcionar, però, més detalls sobre els procediments a la frontera franco-andorrana, ja que va considerar que la resposta haurà d’arribar per escrit en el temps previst, seguint el mètode que SDP va utilitzar per plantejar-la. 
 
Sense indicis de frau/ Pel que fa a una de les lectures que es podien desprendre de les preguntes d’SDP orientades cap a un possible desviament o frau del gasoil durant el transport abans de la coloració, Josep Sinfreu va assegurar no haver «sentit mai cap sospita o queixa al respecte». 
En el mateix sentit es va expressar Cinca: «No em consta cap informació al respecte però sóc prudent amb això», va assegurar, a l’espera de la resposta escrita. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT