PUBLICITAT

Canillo

Macro suport polític a la plataforma de Soldeu a la presentació del comitè d’honor de les finals de la Copa del Món 2019

Coma, Martí, Mandicó i Blanch utilitzen un acte protocolari per enaltir de la importància de la la instal·lació

Per Iván Moure

Coma, Martí, Mandicó i Blanch, moments previs a l’acte de presentació del comitè d’honor de Soldeu 2019, ahir al Comú de Canillo.
Coma, Martí, Mandicó i Blanch, moments previs a l’acte de presentació del comitè d’honor de Soldeu 2019, ahir al Comú de Canillo. | Emilio Prenas
Nevasa va presentar ahir al Comú de Canillo de manera oficial el comitè d’honor de les finals de la Copa del Món 2019 d’esquí alpí i allà va quedar patent el macro suport polític a la construcció de la plataforma de Soldeu davant la demanda de la família Viladomat per haver-la declarat d’interès nacional. 
 
L’acte va comptar amb la compareixença de Toni Martí, cap de Govern; Josep Mandicó, cònsol Major de Canillo; Albert Coma, president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE); i Conrad Blanch, director general de l’organització. Però entre el públic van haver-hi com una cinquantena de convidats. Des de la subsíndica, Mònica Bonell, al ministre de Turisme, Francesc Camp, representants dels gairebé tots els comuns, de la FAE, el Comitè Olímpic, Ski Andorra, els clubs... Tota l’artilleria. Un bon grapat de personatges públics que, com si d’una competició esportiva es tractés, van ovacionar els quatre exponents quan es mullaven amb algun tema calent. Per exemple, Mandicó, que va obrir la bateria de discursos, va apuntar aquesta fita com «històrica, l’última a la qual podem aspirar... Sense comptar uns Mundials, es clar, perquè no tenim els diners». Xiuxiueigs a la sala i la punteta del cònsol, d’Òscar de Hollywood: «I no és cap indirecta».
 
I apareix la paraula plataforma / Coma encara va ser més reivindicatiu. «L’any que ve ho deixo després de 18 anys. Les finals del 2019 eren un somni, una fita clau per a Andorra perquè vindran els presidents de totes les federacions nacionals, la cúpula de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). És una porta de sortida per tenir més esdeveniments d’aquest nivell». Una entradeta molt ben estudiada per poder reivindicar la construcció de la plataforma: «Ho haig de dir: la necessitem. Sinó, no tindrem mai més res. De fet, ara estem en guerra amb Bulgària per la Copa del Món masculina del 2021». Allà queda.
 
Però el president de la FAE estava tan engrescat davant el suport de tot el personal que també, mig en broma però amb la convicció de què és necessari, va reivindicar davant el cap de Govern: «Hem de tenir un aeroport. I no a la Seu... Dins del nostre país!», va acompanyar picant els artells la taula, «perquè és l’aposta de futur. De l’esquí, de l’esport i de tot».
 
Blanch va ser més subtil, no es va deixar encomanar gaire per l’ambient pro plataforma i es va centrar en els objectius de Soldeu 2019: «Tenim el respecte que ens hem guanyat de la FIS perquè l’hem anat construint i al 2019 l’èxit ens posicionarà com a destí d’esquí de primer nivell, ens permetrà celebrar futures proves, implicar tot el país (...) i deixar un llegat pel futur de l’estació». 100% Subtil.
 
La broma de l’aeroport té rèplica / El cap de Govern, que de dialèctica en sap millor que ningú, va seguir amb la defensa a ultrança de la plataforma, tirant de patriotisme: «És igual tenir les finals a un lloc o a un altre. L’important és que es faci al Principat». Només era l’escalfament. Acte seguit, la salsa de l’acte: «Andorra és una marca que hem de preservar entre tots, per sobre de qualsevol picabaralla». Es referia a demanda dels Viladomat? A saber. Martí, com si res estrany hagués dit, va seguir el seu discurs, ara responent, també amb un to informal, a la comanda de Coma: Albert, obviarem el que has dit de l’aeroport. Vull donar-te les gràcies a tu i a Ensisa, perquè no és fàcil finançar una obra d’aquesta envergadura [la plataforma, 24 milions d’euros] sense rebre cap ajut públic».
 
Més endavant, responent a les preguntes dels mitjans de comunicació –emplaçats a les cantonades de l’aula o a l’última filera i amb columnes enmig que obligaven a fer moviments de waterpolo a la cadira per poder veure els membres de la taula–, encara va nacionalitzar més les seves paraules sobre la plataforma: «No sé si la plataforma ha generat danys colaterals [la dissolució de Grandvalira] però el Govern està encantat de declarar-la d’interès nacional. No és cap projecte de Soldeu o de Canillo. L’aposta d’Ensisa no és fàcil. Finança l’estació per a ells, per a Canillo i per a Andorra». I per acabar, per si no va quedar clar, va dedicar unes paraules al recurs dels Viladomat: «El tema està judicialitzat, però des de la declaració d’interès nacional. Les obres no es poden aturar. I no ho dic jo, ho diu Coma: S’ha de fer sí o sí si volem proves de nivell. Així que poca cosa més tinc a dir». 
 
Així va acabar la presentació del comitè d’honor de les finals de la Copa del 2019. Amb aquesta frase i, com no, l’ovació dels presentes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT