PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia troba part del botí del robatori del 2014 en una joieria

Uns agents localitzen la partida en el camí de la Comella mentre feien un entrenament

Per Núria Segura Insa

Part del botí que ha localitzat la policia.
Part del botí que ha localitzat la policia. | COS DE POLICIA
El Cos de Policia va localitzar el dimarts a la tarda part del botí que van robar dos homes, d’origen serbi, en la joieria Art d’Or d’Andorra la Vella el 2014. «Per nosaltres és una troballa molt important perquè feia temps que la buscàvem», van explicar fonts policials a EL PERIÒDIC. 
 
Un grup d’agents van trobar les joies amagades en el lateral d’un camí de l’àrea del tallafoc de la zona boscosa de la Comella. Aquesta és la via que van utilitzar els dos lladres per fugir.

Precisament per això, des de la Policia van explicar que tenien coneixement que les joies havien d’estar en algun indret de la Comella, però no sabien ben bé a on. En el 2014 i abans que se celebrés el judici, que va tenir lloc l’abril del 2016, es va intensificar la recerca de les joies en la Comella, però no les van trobar. De fet, van designar una zona com a «calenta» que és on es preveia que estiguessin. Per això, en aquesta àrea es van incrementar sense èxit els recursos per donar amb el parador del botí. Un cop es va celebrar el judici i hi havia condemna ferma es van anar reduint progressivament els efectius per trobar les joies.
 
Entrenament / La Policia, però, sempre va tenir en ment poder localitzar el botí i mai va perdre l’esperança. Ara bé, com que no es podien destinar més efectius ni recursos, el cos va optar per fer entrenaments en la Comella amb la finalitat de poder trobar el material robat, van indicar les fonts. Per això, en aquesta àrea es feien pràctiques d’unitats canines o de recerca de persones, entre d’altres. 
Així és com tres anys després, les forces de seguretat han pogut trobar part del material que van robar els dos serbis en el marc d’un entrenament d’uns policies. Les joies estaven semienterrades prop del camí i un dels agents va veure que la terra estava remoguda. Això és el que els va portar a remenar-la i trobar part del botí. A més, segons les fonts, les petites prestatgeries on es guardaven les joies eren de diversos colors i, amb la llum, brillaven. Així doncs, la troballa ha estat possible per un cop de sort, però també per la tenacitat del cos policial.  
 
Ara, van detallar les fonts, s’han intensificat les tasques de treball en aquesta àrea perquè esperen trobar en els pròxims dies la resta del botí.  «Ja tenim un punt de partida on començar a buscar», van argumentar les fonts. Així doncs, la Policia té localitzada una zona concreta on realitzar les tasques de recerca. 

Els dos lladres, uns serbis no residents de 30 i 35 anys, ja van ser condemnats per aquest delicte. En concret, el juny del 2016 el Tribunal
de Corts els va penar a quatre anys i mig de presó ferma, una expulsió de vint anys del Principat, així com a pagar una indemnització de 100.000 euros als afectats, que és el valor de les joies robades. Els dos homes van ser detinguts el 10 de novembre del 2014, dos dies després que es perpetrés el robatori, per la qual cosa es preveu que surtin del centre penitenciari de la Comella el 2019. La sentència dels dos lladres va ser corroborada pel Tribunal Superior l’octubre del 2016. 
 
Tot i que des de les fonts policials confessen que la troballa del botí ja no interferirà en el judici, perquè ja hi ha una sentència ferma, sí que reconeixen que és important. «Feia tres anys que les buscàvem», van exposar des del Cos de Policia. 
 De moment, els agents han entregat les joies a la Batllia, que ara haurà de determinar què en fa. La qüestió és si l’asseguradora ja ha indemnitzat a la joieria, llavors la companyia serà qui es quedarà amb el material. En cas que no ho hagi fet, serà l’establiment qui recuperarà el botí. 

Atracament a mà armada en una botiga de la capital / La joieria Art d’Or va ser víctima d’un atracament a mà armada el 8 de novembre del 2014. Aquell dia, dos no residents serbis, de 30 i 35 anys, van entrar a l’establiment al matí. Un d’ells va amenaçar els empleats amb una pistola, mentre que l’altra va forçar les vitrines per sostreure anells, polseres i penjolls que anava introduint en una bossa. Durant el robatori, aquest darrer home es va fer mal en un braç i els dos atracadors van acabar fugint. 
 
Arran dels fets, la Policia va desplegar un dispositiu que se’l coneix com la gàbia. Aquest va consistir a determinar un primer perímetre de recerca molt proper al lloc dels fets i, posteriorment, un segon més ampli, a través del qual es van instal·lar controls fixos arreu del Principat, així com es van intensificar els controls a les fronteres. Les primeres recerques els van portar a localitzar en una urbanització de la Comella un vehicle, que havien utilitzat els atracadors, ja que tenia restes de sang al mateix temps que estava forçat i s’havia sostret el dia abans de la Seu d’Urgell.  Això va portar a la Policia a intensificar la recerca amb gossos ensinistrats i amb un helicòpter en aquesta àrea. Finalment, un veí de Jubérri va alertar el 10 de novembre que hi havia dues persones sospitoses que podrien ser els atracadors. Llavors es va acordonar la zona i els dos individus van ser localitzats a les set de la tarda en un camí de bosc prop de la frontera hispana-andorrana. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT