Canillo

Les pistes de les finals de la Copa d'Europa, preparades

L’Àliga i l’Avet estan «gairebé» a punt, i la plataforma de Soldeu «a un ritme just»

D’esquerra a dreta Coma, Budzaku, Mandicó, Blanch i Mas, ahir durant la roda de premsa de les finals de la Copa d’Europa. | Maricel Blanch

Les finals de la Copa d’Europa, el gran pedra de toc de cara a les de la Copa del Món de l’any que ve, estan a tocar. Ni un mes, queda. Són del 12 al 18 de març i les nevades que s’han convertit en pluges aquests dies podien fer presagiar mals auguris a les pistes de competició. L’aigua destrossa la neu, tothom ho sap, però per a la Copa del Món, les adequacions de la superfície tendeixen a convertir-la en gel.

Així que no hi ha problema, com així va valorar ahir el cap de cursa, Jordi Pujol: «La pista Àliga està a un 99% i l’Avet també està quasi a punt. L’equip francès vindrà dimecres a entrenar amb el de la FAE i això ens servirà per veure si estan a punt per a la competició», va indicar. També és cert que els propers dies les previsions diuen que continuarà nevant, per tant s’hauran de fer tasques de neteja del blanc que quedi a sobre d’una pista que aquest any tindrà marcada la pista d’eslàlom. «Per a les finals de la Copa d’Europa no són obligatòries però sí per a les del Món. així que ens serveix per provar», va valorar Pujol, qui va afegir que aquestes línies es marquen no per estètica, sinó per un motiu de competició: «Hi ha primeres mànegues que es fan alhora en la categoria masculina i en la femenina. Aquesta línia permet compartir la mateixa arribada», va aclarir el cap de cursa.

Fa setmanes que el treball de preparació dels dos traçats és intens, amb 60 operaris dedicats només a això, s’estimen unes 900 hores de treball de les màquines trepitjaneu i a nivell de seguretat ja s’han instal·lat els prop de 15 quilòmetres de protecció que exigeix la FIS. Per si de cas, es comptarà amb un equip mèdic de 25 membres i fins i tot s’ha creat un pla d’emergències juntament amb el Govern per tal d’establir una sèrie de protocols de seguretat durant els dies de competició. Tot el que es demana està a l’ordre del dia i l’estació de les Valls d’Orient també ha anat més enllà.

Andorra tindrà tretze representants en una competició que n'aplegarà 190 provinents de 325 països

Una bona mostra de la importància de la competició continental és que seran fins a vuit proves de competició (descens, supergegant, eslàlom i gegant, tant en la categoria masculina com en la femenina) i comptaran amb la participació de 190 corredors provinents de 25 països. Caldran per assumir tals xifres 350 voluntaris: 200 als terrenys de competició i 150 més al fora pista.

La Federació Andorrana d’Esquí comptarà durant les finals amb la participació de tretze corredors. En la categoria msculina hi hauran els olímpics Joan Verdú i Marc Oliveras  i completaran la llista –que no es descarta que pateixi canvis durant les tres setmanes que falten– Mati Vargas, Kevin Courrieu, Àxel Eteve, Joaquim Rodríguez, Àxel Rius i Xavier Salvadores. En la categoria femenina no faltarà la número u, Mireia Gutiérrez, com tampoc Carmina Pallàs, Cande Moreno, Laura Arnabat i Clàudia Mijares.
Albert Coma, va deixar clar que sent una Copa d’Europa, una cursa a la qual Mireia Gutiérrez ha pujat al podi en més d’una ocasió, pot donar «grans resultats» a la parròquia tricolor tot i matisar que no és una Copa del Món però el nivell «és molt gran». El president de la FAE també va tenir temps per fer una mica de broma; ja ha dit que deixarà de ser el president quan acabi mandat i aquesta serà l’última gran cita amb ell en el càrrec. Amb tot, va deixar clar: «Deixo de ser president, però no desapareixeré».

La plataforma de Soldeu va a un ritme just, «però arribarem»

La plataforma de Soldeu, aquella que va ser declarada Patrimoni Nacional, que va provocar una denúncia de Joan Viladomat i que va obrir una esquerda a Grandvalira que més que probablement acabarà en la seva desaparició com a marca comercial, porta sis mesos d’obres. Grandvalira-Ensisa continua treballant perquè la nova construcció a peu de pistes de Soldeu sigui una realitat de cara a les finals de la Copa del Món de l’any que ve i ahir, a la roda de premsa de presentació de les finals de la Copa d’Europa, Josep Mandicó va dedicar unes paraules a com avancen les obres: «He md’acabar sí o sí la plataforma. Anem justos de temps i serà complicat, però arribarem».

El director general del comitè organitzador, Conrad Blanch, va indicar que hi ha una data fixada per tenir-la acabada: «Hem de tenir-la llesta per al novembre». Es compleixi o no, ja es veurà però en tot cas, Blanc va remarcar que s’està treballant «posant tots els recursos, mitjans i hores que calguin» però que no és gens fàcil avançar amb la quantitat de neu que està caient aquesta temporada d’hivern: «Sabíe mque la feina a l’hivern és dura perquè s’està fent tota la feina sota terra, la que no es veu. Ara devem estar al 30% de la construcció El gran muntatge serà a l’estiu» en una obra que té un pressupost de 25 milions d’euros.