PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra la Vella canvia la meitat dels llums i estalvia 84.000 euros l’any

El comú vol bombetes led al 80% dels fanals de la parròquia

Dos tècnics canvien les bombetes d’un fanal situat al passeig del Riu, ahir.
Dos tècnics canvien les bombetes d’un fanal situat al passeig del Riu, ahir. | Tony Lara

La meitat dels fanals d’Andorra la Vella i Santa Coloma ja funcionen amb bombetes amb tecnologia led. És a dir, dels 5.883 punts de llum que hi ha a la parròquia, 2.937 són led. El comú preveu que a finals del mandat el 80% de l’enllumenat funcioni a través d’aquesta tecnologia més sostenible que la tradicional. De moment, ja fa un any i mig que el comú treballa en aquest sentit, segons va explicar ahir el conseller comunal de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri. 

Fins ara, l’estalvi energètic ha arribat al 30% respecte al moment en què es va començar a posar fil a l’agulla al canvi de llums. L’estalvi es tradueix en 7.000 euros menys al mes i en 84.000 euros menys a l’any de factura de la llum. Canturri va preveure que l’estalvi energètic i de despesa pública arribarà al 50% a finals del mandat. 

La renovació dels fanals s’ha fet a diversos llocs com a l’avinguda Príncep Benlloch –on la despesa ja s’ha reduït un 50%–, i al tram de l’avinguda Salou situat entre la caserna de Bombers i l’Estadi Comunal. Ara s’està actuant el passeig del Riu, on s’han començat a instal·lar 120 unitats entre la rotonda de la Dama de gel i el Lycée. A la zona de Prada Ramon s’han instal·lat 220 unitats de led. A l’avinguda Doctor Mitjavila i al carrer Prat de la Creu, d’altra banda, s’ha substituït el sistema d’enllumenat de tots els fanals que il·luminen les voravies. 

La següent intervenció es farà a l’avinguda Meritxell, aprofitant les obres d’embelliment. Al gran eix comercial es farà «un pas endavant» i s’hi instal·laran programadors de llum, que regularan la intensitat de la il·luminació per estalviar durant les hores de menys afluència de gent, com a la nit i la matinada. També servirà per reduir la contaminació lumínica i per allargar la vida del sistema d’il·luminació. Els reguladors de moment només s’incorporaran als fanals d’aquesta avinguda, tot i que Canturri va avançar que en un futur es vol estendre a la resta dels carrers. 

Els fanals més antics es reconeixen pel color de la llum, que és més groguenca que la que reflecteixen els leds. «Les noves bombetes emeten llum més blanca i a més distància», va afegir Canturri. En paral·lel, en algunes zones, com al carrer del Cedre, també s’han renovat els fanals malmesos per la potassa i els orins dels gossos, perquè tenen la base feta malbé, i s’hi han instal·lat uns de nous amb una base que du un tractament especial de pintura que evita la corrosió.

El pressupost que el Comú destina a enllumenat ascendeix a 640.000 euros per any, dels quals gairebé dues terceres parts es dirigeixen a inversió. En concret, 280.000 euros van a l’enllumenat públic i 140.000, a l’enllumenat de Nadal. A més, es reserven 240.000 euros a reparacions i manteniment. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT