PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Comença la declaració de l’IRPF de l’any passat

Els contribuents tenen fins el dia 1’octubre per formarlitzar-la

Per El Periòdic

El departament de Tributs i Fronteres.
El departament de Tributs i Fronteres. | ANA

Ja es pot fer la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de l’exercici fiscal 2017. La campanya ha començat avui i el termini de presentació acaba l’1 d’octubre. Tenen obligació de tributar totes les rendes superiors a 24.000 euros anuals. 

El 2016 es van fer 14.700 declaracions i per enguany s’esperen unes 15.000, tenint en compte que cada any s’incorporen més residents fiscals espanyols i francesos, malgrat que cotitzen en funció del salari brut que reben en els seus països d’origen. 

L’objectiu de l’IRPF és gravar les rendes obtingudes per les persones físiques que reben la consideració de residents fiscals en territori andorrà, independentment de l’estat on estigui establert el seu pagador o on s’hagin produït. És d’obligat compliment per a tothom que viu a Andorra més de 183 dies d’un any natural i per a qui les seves principals activitats econòmiques, radiquin en el país, tant de manera directa com indirecta. 

En canvi, no es consideren residents fiscals els treballadors fronterers que diàriament es desplacen al Principat i que han estat contractats per empreses residents fiscals del país. Tot i així, els fronterers i temporers poden optar per aplicar el règim especial de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals que els permet tributar d’acord amb les normes generals previstes en la Llei de l’IRPF. 

 

Com fer la declaració

La declaració de l’IRPF es pot fer tant de manera presencial o com per internet. Si es tria la primera opció, el contribuent s’ha de dirigir a les oficines de la Baixada del Molí o a Andorra la Vella. La voluntat dels responsables del departament de Tributs i Fronteres, però, és que augmenti la utilizació d’internet, el què permetria evitar llargues cues, ja que la majoria de declaracions es presenten el mes de setembre, quan està a punt d’acabar el termini. 

A la darrera campanya, el 65% de les declaracions es van tramitar de manera presencial, tot i que l’opció d’internet va cada vegada més a l’alça. Axí, en l’exercici 2016 les declaracions via internet van ser 3.555 (35%), i aquest any es preveu que el volum puji fins a les 5.213, el que representaria un 46% més. Pel que fa als tràmits fets presencialment, l’increment ha estat només de l’1%, passant de les 9.365 corresponents a l’exercici 2015 a les 9.488 del 2016. H.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT