PUBLICITAT

Andorra la Vella

França no enviarà l’informe tècnic que avalaria l’heliport

Gili avisa que lel projecte serà una "·patata calenta" per al proper Executiu

Torres, a la sessió del Consell General.
Torres, a la sessió del Consell General. | Maricel Blanch

La Direction Générale de l’Aviation Civile (DGAC), l’organisme públic francès que havia de lliurar un informe tècnic per validar la ubicació de l’heliport a la zona de les Tresoles d’Encamp, ara es nega a redactar l’estudi. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va explicar ahir que la ministra de Transports de França els va enviar una carta el 25 d’abril dient que l’Aviació Civil «no té el rol assignat de fer una validació d’un informe ja realitzat». La plataforma antiheliport i els grups a la minoria ja fa mesos que reclamaven l’estudi que l’Executiu va enviar als experts en aeronàutica francesos perquè els donés l’última opinió sobre la infraestructura.
 
L’espera, però, no s’acaba. Torres va apuntar que caldrà trobar una empresa externa que avali o denegui el projecte.  «Encomanarem en breu aquest informe, però no sé quan el tindrem», va admetre el titular de la cartera. Un cop el Govern tingui el document, es mirarà si cal complementar-ho amb alguna informació extra. Si mostra que no hi ha evidències que l’heliport a les Tresoles suposi un risc per a les persones del voltant, es procediria a la construcció de la instal·lació, tal com ja va preveure l’Executiu quan va presentar l’opció de situar l’heliport en aquest emplaçament. Finalment, amb les obres ja acabades, l’Aviació Civil francesa es traslladaria a Andorra amb una check list per donar l’últim vistiplau abans de l’obertura. Així, segons Torres, s’aposta per una «triple seguretat».

«Ens parla d’uns estudis, però encara no tenim cap informació, ni sobre la viabilitat econòmica, ni sobre l’impacte mediambiental... I mentrestant, vostès van adjudicant i modificant plans urbanístics quan encara no es segur que es faci», va lamentar la consellera del PS, Rosa Gili. «Sembla que els informes serveixen per anar guanyant temps i fer callar la gent que està preocupada amb el projecte», va afegir. Torres va contestar aclarint que s’estan fent els preestudis per elaborar un pla especial, però que no hi ha hagut permutes ni plusvàlues.

D’altra banda, Gili va dir que  es va triar l’emplaçament de les Tresoles per l’afinitat entre la cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, i el cap de Govern, Toni Martí. «Tenim una mandatària molt pròxima a l’Executiu i de moment no diu res i deixa fer», va deixar anar. Martí va condemnar el «menyscreu» de Gili cap a Marin. «Sóc d’Escaldes, però abans, sóc el cap de Govern d’Andorra», va sentenciar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT