PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Medi Ambient i el Cenma ultimen el llistat complet de la flora del país

L’objectiu és fer difusió i implementar els estudis sobre les espècies

Per El Periòdic

El cap de la unitat de medi biòtic del Cenma, Benjamin Komac, durant la jornada.
El cap de la unitat de medi biòtic del Cenma, Benjamin Komac, durant la jornada. | ANA / M. F.

El ministeri de Medi Ambient i el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) ultimen un protocol que ha de servir per incloure espècies al check list (un llistat complet de la flora del país) i la llista vermella de la flora d’Andorra. Així ho va explicar el cap de la unitat de medi biòtic del Cenma, Benjamin Komac, en el marc de la jornada Flora, vegetació i biodiversitat. Estratègies per a la gestió i la conservació’ que es van celebrar ahir a la tarda, organitzada pel ministeri i el Cenma. Tal com va explicar Komac, aquest protocol servirà per poder incloure espècies noves ja que ara com ara hi ha dificultats en alguns casos, per exemple quan alguna persona troba referències d’espècies a algun article però «no saben quina validesa científica té» o en el cas de «gent que no sap com dir-nos que ha trobat una espècie nova». La jornada va servir per tractar els diferents estudis que s’han dut a terme en els darrers anys sobre la biodiversitat. A més, també es va parlar de l’Estratègia nacional de la biodiversitat.

 

Implementar els estudis 

Tal com van posar en relleu tant Komac com el director general del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern, Marc Rossell, la «qualitat de la biodiversitat és molt important» al Principat i la seva salut «és bona» però ara es tracta «d’implementar els estudis» que s’han anat fent i fer arribar el coneixement sobre la matèria, que en general «és molt bo», a la ciutadania. Aquest tipus de jornades, segons Rossell, s’emmarquen en l’objectiu de difusió que inclou l’Estratègia nacional de la biodiversitat. En el mateix sentit, Komac va destacar que per ser «un territori tan petit», el Principat gaudeix de molta riquesa natural i que els perills són «la pèrdua o la fragmentació dels hàbitats» i també el «canvi climàtic». Quant a la llista vermella de la flora del país, Komac va destacar que s’està a l’espera d’un referencial taxonòmic de tot el Pirineu que s’està elaborant de manera conjunta entre Espanya i França i que ha de servir també per a Andorra.


Protecció i conservació

Rossell va destcar el gran nombre d’estudis que hi ha al país sobre la biodiversitat i va afegir que pel que fa a la protecció el Govern ha impulsat el projecte de llei de conservació del medi natural, que ha de donar «un marc legal a les accions» sobre la biodiversitat i la seva gestió i conservació. D’aquesta manera, va recordar que Andorra té signats convenis internacionals que demanen una certa protecció i conservació.

Durant la jornada també es van tractar estratègies sobre el coneixement i la conservació de la biodiversitat, les pràctiques agràries específiques o el protocol d’actualització de la check-list i llista vermella de la flora d’Andorra. La jornada va cloure amb una taula rodona, informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT