PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’EENSM podrà impulsar línies de negoci a l’estil de La Fageda

L’associació passarà a ser fundació en tres mesos amb la CASS com a nou membre permanent del patronat

Alguns alumnes de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
Alguns alumnes de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. | Maricel Blanch

L’Associació Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) passarà a ser una fundació d’aquí a tres mesos. Ho va anunciar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, després d’aprovar el projecte de llei que permetrà el canvi de forma jurídica. 

Aquesta modificació, tal com va explicar el demòcrata, vol ampliar les possibilitats de l’entitat i adaptar-la a la realitat i les dimensions que té actualment l’escola. L’entitat compta amb 560 associats, 425 usuaris i 250 treballadors. Amb la nova qualificació, l’Escola Especialitzada podrà tirar endavant una línia de negoci. 

Fins ara, només tenia competències per oferir serveis i programes encarregats pel Govern i amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Per tant, s’obre la porta a possibles activitats mercantils que la fundació podria impulsar inspirant-se en iniciatives d’altres associacions de Catalunya. 

De fet, Espot va apuntar que la proposta s’emmirallava en projectes d’èxit de països veïns. Un dels projectes empresarials sense ànim de lucre de Catalunya més coneguts és el de la Fageda, que va néixer a principis dels anys 80 com una experiència pilot per mirar de treure els malalts mentals dels hospitals psiquiàtrics i de l’estat de marginació social que patien. Ara, la Fageda és un organització amb més de 300 persones, entre treballadors i persones ocupades.

El ministre va posar èmfasi en el fet que l’activitat mercantil per la qual aposti l’EENSM ha de mantenir una coherència amb la missió i els objectius que s’estableixen als estatuts de l’escola. A més, els rendiments que s’aconsegueixin en cap cas hauran de ser amb ànim de lucre, sinó que hauran de revertir en l’activitat de la fundació. 

«Amb els actuals tallers ocupacionals de Xeridell ja havíem començat el camí, però no tenia l’empara legal d’ara, que permetrà anar més enllà i ser més ambiciosos», va comentar Espot. 

Patronat i més ‘feedback’

Una altra de les novetats que comporta la nova etapa de l’escola és la creació d’un patronat. Estarà format per un mínim de set membres. Entre els integrants permanents es trobaran els actuals patrons de l’entitat, que són el Bisbat d’Urgell i els ministres d’Afers Socials i d’Educació. A més, s’ha decidit incloure la CASS, perquè és el tercer finançador més important de l’escola. 

A banda, tot i que ja existeix la figura del director general a l’escola, amb el projecte de llei aprovat es regula i desenvolupa el seu paper. Espot també va comentar que el text contempla la creació de la comissió d’atenció als usuaris, familiars i representants legals. Aquest grup avaluarà cadascun dels programes i serveis que impulsi l’escola, per proposar-ne millores o canvis. 

Licitació de les obres del tanatori

El Consell de Ministres també va aprovar la licitació de les obres de construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla comunals d’Escaldes. La licitació arriba després que el comú escaldenc hagi aprovat, a finals del mes de juny, el suplement de crèdit necessari que la corporació local aportarà per a la construcció d’aquest edifici. 

Amb França, contra el canvi climàtic

El secretari d’Estat de transició ecològica i solidaritat de la República Francesa, Sébastien Lecornu, visitarà Andorra aquest dissabte 7 de juliol. La visita del secretari d’Estat s’emmarca en les relacions d’amistat i bon veïnatge entre Andorra i la República Francesa, i en la intenció d’intensificar la cooperació bilateral en l’àmbit de la lluita contra el canvi climàtic. 

Més pràctiques per a Infermeria

A la sessió d’ahir també es va aprovar el Decret de modificació del pla d’estudis del Bàtxelor en Infermeria de la Universitat d’Andorra, adequant-lo a les directives europees en relació a les hores de pràctica clínica. Així, amb aquest decret s’acorda que s’incrementaran les hores de pràctiques que hauran de fer els estudiants. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT