PUBLICITAT

Andorra la Vella

Augmenten un 36% les ajudes econòmiques puntuals a les famílies

La gran majoria es demanen per atendre necessitats bàsiques

Per El Periòdic

El nombre d'ajudes que s'atorguen és un dels indicadors de l'índex de pobresa que hi ha al país.
El nombre d'ajudes que s'atorguen és un dels indicadors de l'índex de pobresa que hi ha al país. | ANA

El departament d'Estadística ha donat a conèixer per primera vegada el volum d'ajudes econòmiques ocasionals que atorga el ministeri d'Afers Socials. Es tracta d'ajuts de caràcter temporal personals o familiars destinats a finançar despeses derivades de l'atenció a necessitats puntuals o per un període determinat. De les dades publicades es constata que, respecte al 2016, el nombre de sol·licituds i d'ajuts atorgats ha augmentat significativament, tot i que el volum de diners total i el nombre de persones beneficiades han tingut un increment més moderat, i ha baixat l'import mitjà atorgat per llar.

Durant l'any passat es van rebre 1.437 sol·licituds, de les quals el 95% van ser resoltes favorablement, i es van atorgar un total de 2.820 ajudes, un 36% més que l'any 2016, per un import total de 2,75 milions d'euros, un 12% més que l'any anterior. Aquest import ha beneficiat 779 llars (un 15% més que el 2016) i a un total de 1.443 persones (un 11% més). L'import mitjà per llar ha ascendit a 3.539 euros, un 3% menys que l'any anterior.

El volum d'aquests ajuts ocasionals representa el 0,10% del PIB i el 0,67% de la despesa del Govern. La ràtio de beneficiaris per cada 1.000 habitants se situa en 19,3.

La gran majoria de les ajudes es demanen per atendre necessitats bàsiques (el 90%), i les principals llars beneficiades són unipersonals (el 51%), seguides de famílies monoparentals (32%). Per nacionalitats, els espanyols i els andorrans reben el 35% i el 33% de l'import total dels ajuts.

De les dades publicades per Estadística també s'extreu que el 65% dels beneficiaris són dones, tenen majoritàriament entre 35 i 49 anys i viuen soles o en una família monoparental. Els homes, en canvi, representen el 35%, majoritàriament viuen sols i són més grans, entre 50 i 64 anys. Els beneficiaris són principalment d'Andorra la Vella (42%) i d'Escaldes-Engordany (24%) i les parròquies amb menys demanda d'ajuts són Canillo (3%) i Ordino (2%).

Pel que fa a les 69 demandes denegades, la gran majoria han estat per disposar de recursos suficients per fer front a la situació que originava la sol·licitud.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT