PUBLICITAT

Andorra la Vella

La CASS cobrirà només el 33% de les visites mèdiques fora del circuit

Les proves encarregades per un metge que no sigui el referent es reemborsaran en un 60% pel sistema públic i no en un 75%

Canvis
Canvis | El Periòdic

La CASS cobrirà només el 33% de les visites mèdiques efectuades per la Via d’Atenció No Integrada (VANI), és a dir per aquelles que no s’efectuïn al metge referent o que no siguin derivades d’una indicació d’aquest. En canvi, l’assistència sanitària proporcionada pel metge referent o per un especialista assenyalat per aquest, és a dir, aquella que s’integri dins de la Via d’Atenció Integrada (VAI), seguirà sent del 75%, com fins ara. Així ho van explicar ahir el ministre de Salut, Carles Alvarez, i l’assessora tècnica de Salut, Odile Sarroca, en compareixença davant dels mitjans de comunicació després de l’aprovació al Consell de Ministres del Reglament d’accés a l’assistència sanitària pública. No obstant això, el canvi en el reembossament de les prestacions en cas d’utilitzar la VANI resta pendent de l’aprovació de la modificació de la llei de la CASS. 
Els actes derivats, és a dir, les proves que encarreguin els metges, es reembossaran en un 75% en cas que s’hagi seguit la VAI i en un 60% en cas que no s’hagi fet. Les visites i les proves no convencionades tindran un retorn del 20% de l’import.

Tria del metge referent

Tots els usuaris de la CASS podran escollir el metge o pediatra referent que desitgin a partir del 17 de setembre. Ho podran fer directament a la consulta del metge de la seva confiança, que és la via més ràpida i directe, segons va explicar Sarroca. Les altres opcions són fer-ho a través de la pàgina web de la CASS o a les seves oficines, així com al SAAS, però les tres requereixen l’acceptació del metge. 


Els ciutadans no tenen l’obligació de triar un metge referent, ni cap data límit per a fer-ho sinó que la primera vegada que tinguin la necessitat d’anar al metge podran considerar-lo com a metge referent per introduir-se dins la VAI. 


L’usuari podrà canviar de professional de referència sempre que ho desitgi, a través de la pàgina web o de les oficines de la CASS, prèvia acceptació del metge. 

Especialistes

Els usuaris de la CASS podran seguir visitant-se per ginecòlegs, oftalmòlegs i estomatòlegs sense passar pel metge referent. La condició prèvia és que s’hagin adscrit a algun professional de medicina general. Per a la resta d’especialitats, caldrà passar sempre pel metge referent que serà l’encarregat de la derivació  a l’especialista, si ho considera adient, per tal que el pacient segueixi dins de la VAI. També seguiran dins de la VAI les derivacions a l’especialista indicades des dels serveis d’urgència. 

Malalts crònics


Els malalts crònics seran assignats a un metge especialista referent al qual podran assistir sense la prescripció del metge d’atenció primària perquè faci seguiment del seu estat. Aquesta assignació, així com altres per a les quals és necessària la implementació de la Història Clínica Compartida, l’entrada en vigor del decret serà de tres mesos a partir de la seva publicació al BOPA

Fora del país

Pel que fa a l’accés d’especialistes fora del país dins de la VAI, el metge referent podrà fer la derivació en qualsevol cas durant el primer any de l’entrada en vigor de la llei. Més endavant, la derivació serà possible  obtenint el 75% de reembossament si la llista d’espera per a l’especialitat al país és de «més d’un mes per a consultes ordinàries i més d’una setmana per a consultes preferents», segons va informar Sarroca. També serà possible en cas que només hi hagi un expert al país, per garantir la lliure elecció. 

Tercer  pagador

El 17 de setembre entrarà en funcionament el règim del tercer pagador a les consultes d’atenció primària amb metge referent. És a dir, els pacients pagaran 5,9 euros al mateix centre mèdic (el 25%) del cost de la visita i no hauran d’esperar que la CASS els reembossi cap quantitat. En el cas de les visites als especialistes, el sistema de pagament segueix com fins ara i primer és el pacient qui abona la totalitat de la visita i més tard la CASS torna el percentatge que correspon a l’usuari. 

Història clínica

El ministre de Salut va justificar el retard en la implementació de la Història Clínica Compartida, una peça clau per a possibilitar la reforma sanitària en el fet que «el programa estava pensat per a l’atenció hospitalària i no la primària i s’estan fent modificacions però jo crec que abans que acabi l’any estarà enllestit». 

Implementació total 

Preguntat sobre la data en què la reforma sanitària estarà completament implementada, Alvarez va respondre: «No m’agrada donar dates» i va argumentar: «Aquest és un procés que fa molt de temps que ha començat i hi ha engranatges com la Història Clínica Compartida que s’han d’anar configurant i assolint». A més, va recordar, l’aprovació de la Llei «està en mans del Consell General».

Objectius

El Reglament de l’accés a l’assistència sanitària pública pretén que l’atenció sanitària esdevingui la porta d’entrada al sistema i la responsable de la coordinació de tota l’assistència i juntament amb el projecte de Llei de modificació de la Llei de la seguretat social, també aprovat ahir i pendent ara del vist-i-plau del Consell General, ha de permetre la millora continuada de la qualitat assistencial i la seguretat als usuaris, a més de racionalitzar i controlar la despesa de la CASS. 
A més, segons Sarroca, aquest tipus de model sanitari és el que estudis de l’OMS han demostrat que és el més eficient i el que permet una millor coordinació dels professionals, la personalització de l’assistència, la millora de la comunicació entre professionals sanitaris i la monitorització de processos i resultats. 

Comissió de seguiment

«El reglament inclou una comissió de seguiment que prendrà nota de les possibles dificultats que sorgeixin durant la implementació de la reforma perquè una cosa és veure-la en paper i una altra a la vida real», va advertir Alvarez. 

Pròxima legislatura

El ministre de Salut va admetre que caldrà deixar per a la pròxima legislatura la revisió de la cartera de serveis per a la qual «fallen els criteris», així com la revisió de la nomenclatura. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT