PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes i Encamp avalen l’acord PS-L’A per anar junts a les generals

Les dues formacions preveuen ampliar l’entesa com a mínim a Andorra la Vella i a una altra parròquia

Per Lídia Raventós

El socialdemòcrata Pere López conversa amb els liberals Judith Pallarés, Ferran Costa i Jordi Gallardo al Consell General.
El socialdemòcrata Pere López conversa amb els liberals Judith Pallarés, Ferran Costa i Jordi Gallardo al Consell General. | MARICEL BLANCH

L’acord entre liberals i socialdemòcrates per fer llistes territorials conjuntes en les properes eleccions generals  ja s’ha tancat en dues parròquies: Encamp i Escaldes-Engordany. Així ho va indicar ahir L’A recordant que la decisió sorgeix després que els congressos de les dues formacions encarreguessin als comitès parroquials decidir si creien oportú formalitzar l’aliança. El secretari general d’L’A, Amadeu Rossell, va celebrar ahir l’arribada de la resposta de les dues primeres parròquies i va assegurar que «hi haurà més territoris que signaran el pacte». «Hi ha una gran probabilitat amb dos localitats més: Andorra la Vella i una quarta que per motius tàctics encara no desvetllem», va indicar. En tot cas, Rossell va insistir en què segueixen treballant perquè l’unió s’ampliï a les set parròquies i que tampoc descarten que vagin en solitari en algun territori si no s’aprova el pacte però poden confeccionar llista. 


En tot cas, l’aprovació d’Encamp i Escaldes no va, de moment, més enllà. Així, encara no han decidit «ni noms ni candidats, ni comissions electorals mixtes». De fet, tal com va detallar Rossell, normalment la confecció de les llistes dels partits es fa mitjançant la creació d’una comissió electoral. En aquest sentit, és probable que les executives de les dues formacions hagin d’establir un protocol i crear una comissió electoral mixta per decidir quin partit lidera la llista i posar-se d’acord amb els noms. En tot cas, Rossell considera que «poc importa qui sigui el número u o el número dos, perquè si guanyem entraran tots dos». 

Parada fins al setembre

Validat l’acord, els membres encampadans i escaldencs liberals i socialdemòcrates començaran a reunir-se per fixar tots els detalls encara amb interrogants. Això, però, no serà fins després de l’agost, ja que ara, amb les vacances estivals pel mig, les trobades són complicades. També serà a partir del setembre quan s’espera que la resta de parròquies es manifestin sobre el pacte i que es conegui, en el cas dels territoris en els quals actualment PS o L’A no tenen representació, si finalment aconsegueixen fer llistes. De fet, aquests dos punts a resoldre seran els que determinaran la força del pacte, ja que per les estructures fortes de les dues formacions tant a Encamp, com a Escaldes i també a Andorra la Vella, la validació del pacte es veia ja força probable. De fet, l’anunci de les dues primeres validacions es podria entendre per alguns com una manera de pressionar als altres comitès a donar una resposta. 
En tot cas, els comitès parroquials hauran de donar la seva opinió a l’executiva nacional com a molt tard el 20 de setembre. «Totes les parròquies tenen les seves peculiaritats i per això hem volgut deixar un temps de marge suficient perquè estudiïn si els convé aquest pacte i, en cas afirmatiu, que puguin coordinar-se amb el PS», va exposar Rossell.

Precampanya 

Fa setmanes que tots els partits han començat a fer moviments per conèixer els suports que tenen a cada parròquia i començar a treballar de cara a les properes eleccions generals que, de no avançar-se, estarien previstes pel març de l’any vinent. Sembla, però, que molts estan convençuts que el cap de Govern anunciarà en el proper debat d’orientació política una data no tan llunyana que situaria la cita electoral al desembre. Per part d’L’A no hi ha dubtes i per això afirmen que seguiran «treballant intensament en altres aspectes preparatiu de la imminent campanya electoral, sense aturar la tasca parlamentària que duen a terme els consellers generals i comunals.». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT