PUBLICITAT

Sort

Obres a la Noguera Pallaresa per ampliar la navegabilitat a 55 quilòmetres

Convertiran el riu en un dels millors del món per al descens amb ràfting

Per El Periòdic

Un piragüista al costat de la presa de l'Hostalet
Un piragüista al costat de la presa de l'Hostalet | ACN

Aquest dimarts han començat les obres per anivellar la presa de l'Hostalet, al Pallars Sobirà, que han de permetre convertir el riu Noguera Pallaresa en un dels millors del món per al descens en ràfting o piragua, atès que a partir de l'any vinent oferirà un recorregut continu de fins a 55 quilòmetres, una xifra a l'abast de molt pocs destins d'aigües braves. Per fer-ho possible, aquesta actuació es complementarà amb una segona prevista per a la tardor a la presa de Sossís, que permetrà perllongar 6 quilòmetres més la navegabilitat del riu fins a l'embassament de Sant Antoni, ja al Pallars Jussà.

Les màquines encara no han entrat al riu i aquest primer dia de treballs s'han dedicat a fer tasques prèvies com ara el desbrossament. Serà a partir d'aquest dimecres quan la navegabilitat per aquest tram quedarà prohibida. Es preveu que aquestes obres estaran acabades a final de setembre i es podran estrenar la temporada vinent d'esports d'aventura. Mentre durin els treballs les empreses que operen a Sort seran les més perjudicades, perquè hauran de recollir els clients a Rialp o just abans de la presa. Però alhora, a partir de la temporada vinent seran les més beneficiades en poder gaudir d'aquest punt.

Per superar aquesta presa, fins ara, els clients havien de baixar de la barca i passar caminant per un pas lateral. Amb aquesta obra s'evitarà això i ja no hi haurà necessitat d'aturar la barca de ràfting o de piragüisme. Aquesta imatge encara s'ha pogut veure aquest dimarts per última vegada perquè ja no es tornarà a repetir.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, ha explicat a l'ACN que el primer pas per poder treballar dins el riu és fer un canal paral·lel per on desviar les aigües provisionalment. Per salvar la presa es construirà un pas lateral en forma de rampa d'uns 12 metres que permetrà que les embarcacions de ràfting i altres tipus d'esports d'aventura puguin continuar el seu descens sense interrupcions fins a Collegats.

Aquesta actuació s'ha endarrerit un mes a causa del fort desgel i les intenses pluges de la primavera, que van provocar un augment considerable del cabal del riu. Isús ha reconegut que les obres poden arribar a ser ''traumàtiques i molestes'' pel sector dels esports d'aventura, però que han de valorar que a la llarga seran ''beneficioses'' per les empreses i els clients.

L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, hi ha afegit, en la mateixa línia, que les empreses de la capital del Sobirà són les que ''patiran'' més les obres però també les que en sortiran ''més beneficiades'' en un futur. Pel que fa a nivells pràctics, l'alcalde de Sort, ha destacat els guanys amb temes de seguretat i navegabilitat que aportarà aquesta obra. El nivell serà de 3 sobre 5, de màxima dificultat.

Monterde ha explicat que això pot aportar un valor afegit a la baixada i que moltes empreses que ofereixin el tram Llavorsí-Rialp es plantejaran acabar d'arribar a Sort, informa RàdioSeu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT