PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’A insta el Govern a convocar eleccions i acabar amb la «disbauxa»

Gallardo es defensa de les crítiques pel pacte amb el PS i creu que caldran acords l’endemà dels comicis

Jordi Gallardo en una sessió ordinària del Consell General.
Jordi Gallardo en una sessió ordinària del Consell General. | Maricel Blanch

El president del grup liberal, Jordi Gallardo, va instar el Govern a convocar eleccions anticipades per acabar amb la «disbauxa» i el «descontrol» provocat per DA. A més, va aprofitar la roda de premsa d’ahir per defensar-se de les crítiques sobre el pacte entre L’A i PS. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va qualificar l’aliança electoral de «frau de llei» per estar forçant la voluntat dels ciutadans a votar forces amb ideologies antagòniques. 

Responent a les declaracions de la demòcrata, Gallardo va distingir dues maneres de fer política a l’hora d’encarar uns comicis. «N’hi ha que trien l’opció del transfuguisme polític i després n’hi ha d’altres que triem apostar per un pacte transparent i obert», va deixar anar Gallardo. «Cadascú tria la via que li és més còmode». 

El comentari de menyspreu cap al transfuguisme no va anar acompanyat de cap menció explícita de la cònsol, tot i que es va entreveure la referència a la trajectòria política de Marsol. L’actual líder del comú de la capital va tenir el carnet de liberal fa uns anys. De fet, va ser la presidenta del grup parlamentari liberal del 2005 al 2007, quan governava Albert Pintat. Al 2015 es va presentar com a número tres de la llista nacional de DA, encapçalada per l’actual cap de l’Executiu, Toni Martí.

Un pacte que la llei permet

Gallardo va insistir que la decisió de pactar amb altres grups de l’oposició és més «transparent i legítima» que l’opció del transfuguisme. «És un acord compartit i validat pels militants», va subratllar el president del grup liberal. «És un pacte que la llei permet. Que m’expliqui la cònsol on veu el frau», va recriminar el parlamentari. 

De moment, l’aliança ha prosperat a les parròquies d’Escaldes-Engordany i d’Encamp. Falta veure si la resta de comitès parroquials seguiran el mateix camí. Caldrà esperar que s’acabi l’estiu i es reprengui l’activitat política. Gallardo preveu que els comitès de les diverses parròquies es reuneixin a finals de setembre per decidir si validar o no el pacte entre socialdemòcrates i liberals. «No puc assegurar que en totes es validi el pacte», va reiterar Gallardo, destacant que en algunes parròquies, com a Sant Julià, serà més difícil que l’acord tiri endavant. 

El que Gallardo té clar és que els resultats dels comicis seran ajustats i «caldrà tenir un tarannà obert, dialogant i amb amplitud de mires». «Tocarà arribar a acords», va assegurar. 

Indignació pel final de legislatura

Sobre la data de les eleccions, L’A espera que es fixi el més aviat possible. «La recta final de la legislatura està sent de traca i mocador. Cada dia que passa tenim algun exemple més de la disbauxa del Govern», va denunciar Gallardo, indignat per la «manca de transparència i d’implarcialitat» del partit que governa. 

La recent suspensió de l’esperat edifici tecnològic The Cloud, l’endarreriment en la construcció de l’heliport –i el descontentament de les plataformes veïnals–, o els recursos administratius interposats per les operadores que van participar al concurs d’explotació del que haurà de ser el primer casino del país. La llista de motius que porten L’A a demanar eleccions ja és llarga. 

Pressupost de mínims

Gallardo considera que la prioritat de DA hauria de ser l’elaboració i presentació ràpida dels pressupostos de l’any vinent. Concretament, un pressupost que «ha de ser de mínims, sense projectes de futur». «Ara és oportuna una renovació, un canvi d’etapa», va explicar Gallardo, fent incís en la importància de «restablir la bona gestió del Govern i la confiança dels ciutadans cap a les institucions». «Sí que ve d’uns mesos, perquè tot el que podia fer DA ja ho ha fet i en els propers mesos l’únic que farà serà empitjorar la situació», va insistir. «Els ciutadans han de decidir si és moment d’un canvi o si DA ha de continuant encapçalant el seu projecte al país». 

El liberal tampoc li veu el sentit al debat d’orientació, previst el 17 i 18 de setembre per anunciar les dates dels comicis. «No sé quin debat d’orientació política es vol fer quan portem quatre anys desorientats», va etzibar Gallardo. 

Retrets per la passivitat de la Fiscalia

Gallardo va retreure la poca «proactivitat» de la Fiscalia, fent referència a les adjudicacions directes del Govern a l’empresa Spai, liderada pel germà del cap de Govern, Toni Martí. 

El liberal també va criticar que l’Executiu adjudiqués al bufet Badia –sense passar per concurs públic– els assessoraments jurídics de l’AREB. Esteve Vidal, secretari general de DA, és un empleat d’aquest despatx d’advocats. 

«Veiem amb preocupació que s’han denunciat en moltes ocasions situacions al límit de la legalitat i entenem que el rol de la fiscalia seria esvair ràpidament aquests dubtes per donar més seguretat i credibilitat a les institucions del país», va apuntar Gallardo. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT