PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els locals de la zona de Riberaygua afirmen que el circ no els porta clients

La majoria de comerços volen mantenir l’espectacle a la capital però sense perdre places d’aparcament

Per El Periòdic

La carpa que va acollir el Cirque du Soleil, en el moment del muntatge a l’aparcament del Parc Central.
La carpa que va acollir el Cirque du Soleil, en el moment del muntatge a l’aparcament del Parc Central. | MARICEL BLANCH

Disposar del 100% de les places del pàrquing del Parc Central i apostar per un edifici multifuncional per poder mantenir l’espectacle a la capital. Aquesta és la opinió majoritària dels comerços i restaurants de Riberaygua i travesseres, segons una enquesta realitzada per aquest rotatiu a mitjans d’agost. De les respostes s’extreu que la major part dels locals (19 de 28) van respondre que anteposaven l’aparcament al circ, malgrat que la meitat dels enquestat tenen clar que l’espectacle ha de seguir a la capital.
No és tan clara la resposta pel que fa al retorn econòmic de l’esdeveniment. Així, el 50% dels preguntats consideren que el circ els ha fet perdre vendes, mentre que l’altra meitat considera que no. Amb el que sí que coincideixen gairebé tots els venedors (el 75%) és en què el circ no els ha portat més vendes. És per això que també coincideixen en demanar un canvi d’ubicació. Només cinc dels enquestats preferiria que l’esdeveniment no es fes a la capital i fins a vuit consideren que és indiferent.
Malgrat la contundència en afirmar que l’esdeveniment no els aporta més clients i que volen un canvi de lloc, el cert és que la majoria dels enquestats defensen que el circ es quedi a Andorra la Vella però sempre i quan es pugui dur a terme en un espai específic per espectacles, tal com es plantejava amb la construcció de l’edifici multifuncional. En concret, el 67,8% dels comerços i restaurants consultats aposten per aquesta opció, mentre que el 17,8% no estaria d’acord en portar el circ ni tan sols en una altra ubicació que no restés places de pàrquing a la zona. Al 14,2% li és igual si l’espectacle es queda a la capital, es fa a una altra parròquia o directament no es fa.

Nivell de satisfacció econòmica

En una pregunta més concreta en la qual es demanava al responsable del local que valorés del 0 al 10 la satisfacció comercialment parlant del circ (sent 10 la millora valoració), destaca que poc més de la meitat dels enquestats (16 de 28) aprovaven l’estància del circ, mentre que el 42,8% van respondre amb un 0 o un 1. Per la part alta, fins a 10 establiments van qualificar la seva satisfacció de 7 o més.
Pel que fa al benefici obtingut, gairebé la meitat (46,4%) van quantificar amb un 0 o un 1 el retorn econòmic. El percentatge restant es reparteix entre un 21,4% que va respondre amb un 5, i un 28,5% que va votar 7 o més de 7.
Com s’ha observat en les altres preguntes, la contundència de la resposta també coincideix quan es demana que quantifiquin del 0 al 10 les pèrdues que els ha ocasionat el circ. La majoria responen amb un 0, donant a entendre que no els ha ocasionat cap pèrdua. De fet, entre 0 i 4 es concentren el 60,7% dels enquestats. A partir del 7, és a dir, persones que entenen que l’esdeveniment els ha fet perdre vendes o clients, hi ha el 17,8% dels preguntats. El mateix percentatge de gent que ha respost amb un 5.
En resum, doncs, es pot extreure de les dades la conclusió que els locals de la zona de Riberaygua i travesseres que han estat enquestats anteposen les places de pàrquing al circ i afirmen que, malgrat que no han tingut pèrdues, tampoc han notat guanys arran de l’espectacle. A més, la majoria de restauradors i comerciants aposten per canviar l’ubicació de la carpa tot i que els agradaria que seguís estant a la capital. De fet, el que consideren que seria una solució és la construcció de l’edifici multifuncional. Per puntuació, gairebé la meitat dels enquestats quantifiquen amb un 0 o un 1 el seu grau de satisfacció.

La posició del comú

La ubicació del circ és des de fa temps un punt de controvèrsia. Les queixes dels comerciants per la pèrdua d’aparcament ha portat al comú a pensar en espais alternatius, ja que la corporació no està disposada a deixar perdre l’espectacle. De fet, ara el Comú d’Andorra la Vella té de termini fins al mes d’octubre per tal de proposar recintes alternatius que puguin acollir l’espectacle del Cirque du Soleil per al 2019. Amb tot, el contracte signat amb l’entitat confirma que, de no trobar-se una alternativa viable, coma  mínim per a l’any que ve l’espectacle seguirà tenint un lloc al Parc Central. Cal tenir en compte també, tal com va informar la cònsol major, Conxita Marsol, que des de la corporació local tenen la iniciativa pel canvi d’ubicació, però l’acord definitiu l’ha d’aprovar el Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT