PUBLICITAT

La Massana

La Massana destina 110.000 euros a evitar noves inundacions

L’última tempesta torrencial va provocar importants danys en baixos i garatges de tota la parròquia

Per Victoria Gómez Pérez

Els consellers del Comú de la Massana, ahir al migida.
Els consellers del Comú de la Massana, ahir al migida. | MARICEL BLANCH

Acció-reacció és el lema al qual s’aferra el Comú de la Massana per rebaixar l’impacte en cas de noves tempestes torrencials. En la sessió de consell de comú celebrada ahir al migdia es va aprovar per unanimitat un suplement de crèdit de 110.000 euros que es destinarà a detectar una desena de punts a millorar per evitar que es repeteixin les conseqüències de l’aiguat que va caure el passat 12 d’agost i que va inundar diversos baixos i garatges de la parròquia. Tot i que encara no s’han concretat les localitzacions exactes que es tractaran, el cònsol major, David Baró, va explicar que les obres consistiran a reformar canalitzacions, construir nous embornals i col·locar noves reixes. «En el nostre sistema de recollida d’aigües està tot previst, però amb un fet excepcional com el de fa 15 dies, els tècnics del comú han descobert nous recorreguts d’aigua que han sorgit arran de la mateixa tromba», va explicar el cònsol, tot reconeixent que «el risc sempre hi és» i que «és molt difícil preveure» aquests tipus d’impactes. Així i tot, va dir, l’objectiu és intentar evitar «futurs danys majors». En aquest sentit, el conseller de la minoria Albert Esteve, per la seva banda, va mostrar el seu suport a la iniciativa i va detallar que «en cas de pluges importants a la parròquia, l’aigua no segueix el curs marcat i es desvia al voltant», de manera que es tracta «d’agrupar tots els punts cap on ja està canalitzada». 

El punt més afectat durant l’última tempesta va ser la part alta de l’avinguda del Través, on els Bombers van haver de reconduir l’aigua perquè baixés per la canal del torrent que va sortir de mare. La força de l’aigua va arrossegar pals i sorra dels horts limítrofs per la carretera i va afectar la circulació des de les 18.00 hores fins a les 22.00 hores, aproximadament.

 

Excedent de l’ITP

La partida de 110.000 euros es finançarà a través de l’excedent en la recaptació de l’impost de transmissió patrimonial (ITP), que en dos trimestres ja ha superat el milió d’euros, i es demanarà pressupost a diferents empreses del país. Com es tracta de treballs puntuals inferiors a 30.000 euros cada un, segons va explicar el cònsol major, no es requereix un concurs públic per a l’adjudicació, i es preveu que abans que arribi l’hivern les obres de millora ja estiguin enllestides. «Esperem que no passi, però si torna a caure una tromba excepcional, haurem fet acció-reacció per minimitzar l’impacte», va avançar Baró. 

 

Lluís Gonçalves promet el càrrec com a nou inspector comunal

Després d’assolir la millor puntuació en l’examen per cobrir la vacant d’inspector comunal de la Massana, Lluís Gonçalves va prometre ahir el seu nou càrrec davant els consellers que es trobaven en la sessió de comú. El cònsol major va destacar la importància d’aquest nomenament ja que, segons va dir, consisteix a garantir el correcte control i fiscalització de la tributació del comú. Baró va felicitar Gonçalves per tenir «el millor perfil» per ocupar la plaça, tot recordant que la seva tasca es basarà en inspeccions administratives, elaboracions d’expedients en diferents matèries i nous procediments «en un comú molt informatitzat». A més, va lloar la seva experiència i coneixement dins l’Administració i es va congratular, «malgrat no ser un requisit», que Gonçalves fos massanenc. La resta de consellers també li van donar l’enhorabona i li van desitjar «tots els encerts» en aquesta nova etapa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT