PUBLICITAT

El Consell Comarcal es defensa en l'afer de les escombraries

  • La Mancomunitat de l'Urgellet recorda que el seu homòleg meridional deu 193.470 euros a l'abocador
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Els membres de la Mancomunitat de l'Urgellet, en una imatge d'arxiu Foto: EL PERIÒDIC

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell i la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet van trencar ahir el seu silenci en la polèmica sobre les escombraries iniciada la setmana passada per la Mancomunitat Intermunicipal per a la Gestió de Residus de l’Alt Urgell Meriodional. Ambdues institucions es van defensar de les acusacions del president de la Mancomunitat meridional, que els acusava d’incomplir els convenis encaminats a aconseguir una gestió conjunta dels residus per a tota la comarca.

El president del Consell Comarcial, Jesús Fierro, es va declarar sorprès per les declaracions del responsable de la Mancomunitat meridional i va assegurar que el conveni signat el 2006 pel Consell Comarcial, les dues mancomunitats i l’Agència Catalana de Residus s’estava complint tal i com estava previst. «Totes les accions empreses han anat en la direcció de complir l’objectiu que es fixa en el conveni, és a dir, assolir el model de gestió integrada dels residus municipals de la comarca de l’Alt Urgell», va declarar el màxim responsable del Consell Comarcal.

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, per la seva banda, va anar encara més enllà i va acusar la mancomunitat meridional d’incomplir els termes del conveni del 2006. La Mancomunitat de l’Urgellet va recordar que la Mancomunitat Meridional porta els residus a l’abocador de Monferrer i Castellbò i que fa mesos que no paga les taxes corresponents: «Des del 2007 s’han pagat les factures de sis mesos i es deuen les factures de 27 mesos més. L’import total del deute vençut i no liquidat és de 193.470,99 euros que representa un import de més de 20 euros per cada família de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet», afirmava el comunicat fet públic ahir.

La Mancomunitat de l’Urgellet també es defensava de les acusacions d’estar cobrant preus abusius i va assegurar que les taxes es revisen cada any, «tal i com preveu el conveni». El comunicat especificava que cada vegada que s’han revisat les taxes s’ha presentat a la Mancomunitat Meridional l’estudi econòmic i que aquesta mai no ha fet al·legacions de cap tipus. «D’altra banda, la Mancomnitat de l’Urgellet ha obert sis expedients per reclamar el pagament de la taxa pendent i en cap d’ells la Mancomunitat Meridional ha contestat», apuntava el comunicat d’ahir. A més, la Mancomunitat de l’Urgellet també va incidir en el fet que la taxa, per llei, no pot ser abusiva, ja que la llei disposa que no podrà superar el 100% del cost i que en cap cas pot suposar un benefici.

L’última acció duta a terme per la Mancomunitat de l’Urgellet ha estat informar la seva homòloga meridional que a partir d’ara les taxes de l’abocador s’hauran de pagar per avançat. La Mancomunitat Meridional té 10 dies per presentar els seus arguments contra aquesta decisió i ahir encara no ho havia fet.

UNIFICACIÓ PENDENT / La Mancomunitat de l’Urgellet va reconèixer que l’objectiu últim del conveni del 2006 era la unificació de la gestió de residus de tota la comarca, però que dur a terme aquesta unificació exigeix l’entrada en funcionament de «la nova planta de tractament de la fracció resta», una instal·lació que no està ni tan sols projectada.

En una línia similar, el Consell Comarcal va explicar que sí s’ha dut a terme la redacció del pla d’acció de millora i optimització de les instal·lacions existents, elaborat per l’Agència Catalana de Residus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT