PUBLICITAT

Andorra la Vella

Ros afirma que Espanya no té cap posició sobre un atur a Andorra

L’ambaixador assegura que l’ajuda al retornat encara no està a l’agenda

Per Victoria Gómez Pérez

L'ambaixador espanyol, Àngel Ros.
L'ambaixador espanyol, Àngel Ros. | MARICEL BLANCH

Si dimarts el president d’SDP, Jaume Bartumeu, assegurava que les negociacions d’Andorra amb la UE estan encallades perquè Espanya exigeix un sistema d’atur pels treballadors espanyols que retornin al seu país després d’haver treballat al Principat, ahir l’ambaixador Àngel Ros va matisar les seves paraules. Segons va dir Bartumeu, Ros no li havia desmentit en una reunió privada la posició espanyola, però l’ambaixador va ratificar que va ser un malentès i que «Espanya no està en cap posició perquè l’ajuda al retornat encara no està a l’agenda» i quan s’obri el debat «ja se’n parlarà». En qualsevol cas, l’ambaixador va recordar que Espanya «està per acompanyar, ajudar» però qui negocia és Andorra, de manera que les posicions de l’Estat veí del sud «no determinen res» i el Govern espanyol no intervindrà al respecte. A més, Ros no considera que les negociacions estiguin encallades i va demanar no «avançar-se als esdeveniments».
 

Crítques de l’oposició

Pel que fa a l’oposició, la consellera general Judith Pallarés va dir que al grup liberal no els consta aquesta demanda, i va recordar que l’atur és una qüestió que també es tracta en algunes recomanacions del Consell d’Europa, tot i que «no sé fins a quin punt Espanya està fent aquesta petició en el marc de les negociacions». 

La consellera del grup mixt, Silvia Bonet, malgrat reconèixer no saber quina postura hauria de prendre Andorra en cas que l’exigència espanyola fos real, va assegurar que «no ho podríem assumir i suposaria un impacte enorme que desmuntaria el sistema econòmic i d’immigració» del país, mentre Carles Naudi es va mostrar preocupat, tot acusant el Govern de «seguir ocultant informació». Així i tot, va dir que les «notícies bomba» ja no els sorprenen, però que, econòmicament, «l’Estat no aguantaria» un subsidi basat en cotitzacions.

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, per la seva es va preguntar que «si no hi ha atur pels andorrans, com ha d’haver-hi pels estrangers?». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT