PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un pas endavant

La selecció femenina juga per primera vegada al Principat en un amistós contra Luxemburg

Per Anna Ribas

El combinat nacional durant l’últim entrenament abans del partit a l’Estadi Comunal, ahir.
El combinat nacional durant l’últim entrenament abans del partit a l’Estadi Comunal, ahir. | XAVI PUJOL

Per primera vegada l’himne d’Andorra sonarà al país abans d’un partit de la selecció femenina de futbol. El Gran Carlemany es reproduirà a través dels altaveus de l’Estadi Comunal, un camp que serà testimoni d’una fita històrica. Avui a les 18.00 hores es disputarà el primer partit del combinat nacional a casa. La paraula clau d’aquest enfrontament és il·lusió. Marina Fernández, capitana de l’equip, va explicar que «hem trigat quatre anys a debutar al país però veig les noies molt motivades i teníem moltes ganes d’aquesta estrena». «És un orgull que Luxemburg hagi dit que sí perquè és molt difícil que una selecció petita pugui viatjar a Andorra per jugar un amistós», va afegir.

En la mateixa línia, Julio Ferreros, responsable del futbol femení de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), va qualificar el fet com «un objectiu complert, perquè quan les coses progressen i aconsegueixes fer per primera vegada una selecció, agrada poder jugar a casa, davant del nostre públic, perquè sempre ens trobem sols quan anem a fora». Jugar a Andorra els permet que la gent del país estigui entre el públic donant suport. De fet, José Antonio Martín, entrenador del conjunt del Principat, va constatar que «el més important és que vinguin nenes petites, que s’engresquin, que s’animin i que tinguin ganes de jugar a futbol per tal d’anar sumant llicències». En aquest sentit, Fernández va assenyalar que «si trenquem els estereotips que les noies no juguem a futbol i fem la visibilització que estem fent és més fàcil que s’engresquin».

Ferreros: «L’equiparació [al futbol masculí] seria poder jugar una competició oficial a casa, com ho fa l’absoluta»

Andorra és un país petit i això influeix en el nombre de noies que juguen a futbol. A més, l’entrenadora Montse Sánchez va apuntar una dificultat afegida: «A certa edat, les noies han de marxar a estudiar fora i això és un handicap perquè en aquest transcurs es perden jugadores importants. També és cert que ara és més fàcil perquè els busquem equips i moltes continuen jugant mentre que abans era inviable fins i tot poder tenir jugadores cada cap de setmana». Tot i això, la capitana andorrana va considerar que «la federació ha fet una captació molt bona de noies i a poc a poc se n’estan sortint». Seguint amb el mateix discurs, Joan Carles Ruiz, exseleccionador, va explicar que «és important que aquestes nenes que comencen de petites puguin seguir competint i que els clubs tinguin més noies per tal de poder fer una lliga d’Andorra».

Ferreros va recordar que «es va començar amb un equipet i avui tenim  els equips de l’Enfaf, tres equips, lliga d’Andorra de base, les seleccions i l’absoluta». «Ara fa 14 anys que vam començar i l’evolució ha estat gran però encara estem als primers passos. Queda molt per fer, encara estem als inicis de l’esport femení, a poc a poc anirà progressant i la dona es farà un lloc en esports que fins fa poc es veien com masculins», va remarcar. Així mateix, va valorar que «l’equiparació [al futbol masculí] seria poder jugar una competició oficial a casa, com ho fa l’absoluta».

Fernández: «Hem trigat quatre anys a debutar al país però veig a les noies molt motivades, teníem ganes de l’estrena»

Sánchez va destacar que el que ha ajudat molt al futbol femení és «la normativa de la UEFA, per tal que un equip pugui competir a Europa, ha de tenir un combinat femení». L’entrenadora va afirmar que «ara no existeix el tabú d’abans en què la nena petita volia jugar a futbol i el pare no la deixava, ara els pares les porten a jugar. Això forma part del passat». Pel que fa a les preparadores, va constatar que «és important que hi hagi entrenadores dones. A Andorra comença a haver-n’hi però es necessita temps i diners per formar-se». El partit que es juga avui a l’Estadi Comunal suposa un avenç pel futbol femení nacional. «Tota iniciativa té un principi i un final, i [l’amistós] serà un altre pas endavant perquè el projecte del futbol femení pugui seguir avançant», va exposar Fernández. «Volem demostrar el que hem estat treballant durant aquest temps», va destacar Martín.

José Antonio Martín considera que el resultat del partit no és important

El partit d’aquesta tarda és important més enllà del resultat que s’obtingui. Així ho va constatar José Antonio Martín, tècnic de l’absoluta: «Sempre plantegem el partit per guanyar però el més important és que sigui una festa, que vingui molta gent i que puguem anar sumant llicències». En aquest sentit, Tere Morató, un dels efectius més importants de l’equip, és baixa per una lesió. Tot i això Martín va assegurar que «és un partit de selecció, representarem al país i anirem a guanyar com quan ens enfrontem a qualsevol altre equip». Pel que fa a l’estratègia, el tècnic va afirmar que «serem fidels al nostre model de joc i al nostre estil i intentarem ser intenses i defensar amb molta actitud, atacar i sobretot arribar amb vida i opcions al final del partit. El 2014, la selecció va debutar al Torneig de Desenvolupament de la UEFA, disputat a Gibraltar, on tenia com a rivals a les seleccions de Luxemburg, l’Algarve i les amfitriones. El partit que van jugar en aquesta competició va acabar amb una victòria de les luxemburgueses per 0-4. En aquella ocasió, Andorra va aconseguir les seves primeres victòries a la història imposant-se a Gibraltar (0-1) i a l’Algarve (0-2).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT