PUBLICITAT

Andorra La Vella

El PS reclama més paritat en política amb «llistes cremallera»

Gili creu que la campanya electoral no s’ha de centrar en l’avortament

Per Victoria Gómez Pérez

Rosa Gili, Liliana Ribeiro i Hella Ben Youssef, durant la taula rodona d’ahir.
Rosa Gili, Liliana Ribeiro i Hella Ben Youssef, durant la taula rodona d’ahir. | XAVIER PUJOL

La consellera general del PS, Rosa Gili, va aprofitar la visita d’ahir al vespre de la vicepresidenta de la Internacional Socialista de Dones (ISD), Hella Ben Youssef, per reclamar més paritat en la política andorrana. Més enllà de la polèmica per la despenalització de l’avortament, Gili va considerar que «hem de rumiar quina és la posició de la dona» al país, fent especial referència a la bretxa salarial i a les dificultats per assolir «certes» responsabilitats laborals «sense que res ho justifiqui». Per a la consellera, la presència de la dona en les institucions ha anat progressant en els últims anys, però encara queda un llarg camí per recórrer. «Les dones hem de ser al Consell General i al Govern. Per què no tenir una dona cap de Govern?», es va preguntar, tot reclamant que les responsables polítiques també prenguin les carteres ministerials de major rellevància. El fet que actualment les dues parròquies més importants estiguin en mans de dones, demostra per a Gili que elles «ho poden fer igual de bé, o malament, que qualsevol home». 

Des de fa anys, el partit socialdemòcrata té la voluntat de crear candidatures paritàries i, «tot i les dificultats que sovint s’autoimposen les dones», des del PS consideren que les «llistes cremallera» haurien de ser un requisit imprescindible en cada legislatura.

 

Un dret «irrenunciable»

Pel que fa a la despenalització de l’avortament, Gili va considerar que la presència de la vicepresidenta de la ISD «ajuda» a visibilitzar els drets sexuals i reproductius de les dones en una escala internacional. «Estem clarament convençuts que això s’ha d’arreglar perquè es tracta de drets fonamentals irrenunciables», va dir. 

Així i tot, va assegurar que no li agradaria que l’avortament marqués la pròxima campanya electoral, ja que és un tema «en el qual tots hauríem d’estar d’acord». La consellera també va recordar que des del 2005, el PS demana que la seva despenalització en el Codi Penal. Youssef, per la seva banda, va augurar que, malgrat que és un procés que «pot trigar anys», amb el «consens de la societat civil i els polítics, l’avortament lliure i legal arribarà». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT