PUBLICITAT

Andorra la Vella

El malestar de l’oposició eclipsa la sessió del Consell General

Els retrets entre oposició i majoria i el Govern respecte dels procediments d’urgència marginen l’ordre del dia

Una sessió ordinaria del Consell General.
Una sessió ordinaria del Consell General. | Maricel Blanch

El malestar de l’oposició per la tramitació d’urgència de la meitat de les lleis pendents d’aprovació es va fer ben palès ahir durant la sessió ordinària del Consell General i, de fet, va arribar a eclipsar l’ordre del dia. L’intercanvi de retrets entre oposició i majoria i el Govern van ser severs i van anticipar l’ombra d’un possible recurs en bloc contra la Sindicatura per la mencionada tramitació d’urgència. El ple va tirar endavant ahir la presa en consideració de la Proposició de llei qualificada de la persona i de la família, i els vots del Projecte de llei de suplement de crèdit per fer front a les despeses derivades de la regularització de l’import de les transferències als comuns de l’exercici 2017 i del Projecte de llei qualificada de modificació de la Llei de creació i de regulació del Pla de pensions de la funció pública.


Les guspires no van trigar a saltar i durant el primer punt es va viure l’enfrontament més intens. La consellera general del PS, Rosa Gili, va presentar les millores que, a parer seu, caldria fer però les va enllaçar amb la dificultat de fer-les sota la «pressió» de la «urgència» i amb uns «tempos» injustos per a la importància de la proposta, segons Gili. Que va criticar a més, que l’oposició hagi de treballar a ritme accelerat perquè DA ho ha decidit «sense preguntar a ningú» però amb menys recursos que la resta. 


Durant la intervenció de Gili es va viure un moment visualment impactant, la secretària de la Sindicatura i consellera per DA, Maria Martisella va deixar la seva cadira a la mesa per prendre el seu escó. Poc després, el síndic li va donar la paraula:  «Ha obert una caixa de Pandora i hi entrarem però potser els qui es posen vermells són vostès perquè si vol treure els draps bruts, els podem treure tots», va etzibar just abans de començar una enumeració de retrets en els quals acusava la bancada socialdemòcrata d’arribar tard a les comissions i voler marxar a en punt, entre d’altres. A més, va dir que altres consellers no es queixen tant de la falta de recursos. 


El conseller del PS, Pere López, va prendre la rèplica i va acusar la Sindicatura d’intervenir en el debat i de posicionar-se al costat de DA: «Passen el corró i Sindicatura els posa la catifa vermella i la culpa és nostra», es va indignar. Mateu el va interrompre per demanar-li que «eviti incloure la Sindicatura en el debat, que intenta fer la seva feina de la manera més neutra». A més, el síndic va indicar severament a López que no li permetia parlar de Martisella com a membre de la Sindicatura, ja que la seva intervenció havia estat feta com a membre de DA. Un retret amb que López va estar en rotund desacord i va qualificar de «gravíssimes» les acusacions de Martisella. 

Tothom esquitxat


Els retrets contundents van seguir esquitxant i el conseller general d’UL+ILM, Josep Pintat, va retirar tota «la credibilitat» del cap de Govern, Toni Martí, fins que no entregui a l’hemicicle els informes sobre la negociació amb la UE que va prometre en seu parlamentària. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, d’altra banda, va ser titllat com «el gran malgastador». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT