PUBLICITAT

Andorra La Vella

Una espurna, l’origen del foc

Marsol confia que tots els materials utilitzats complien la normativa i estàven homologats

Per Victoria Gómez Pérez

La façana dels Serradells, ahir.
La façana dels Serradells, ahir. | MARICEL BLANCH
La cònsol afirma que els operaris no patien cap pressió perquè tenien set setmanes per acabar els treballs

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va informar ahir que a partir del pròxim dilluns el comú disposarà dels primers informes dels Bombers i la Policia per esclarir les causes de l’incendi que aquest dijous va cremar part del centre esportiu dels Serradells. A l’espera dels resultats oficials, i tal com ja s’havia assenyalat, la cònsol va confirmar que la Policia li havia dit «de paraula» que el foc es va originar per l’espurna d’una soldadura efectuada a la bastida de l’edifici. Dilluns al matí, els pèrits de les companyies d’assegurances també avaluaran els danys causats a la façana, tot i que Marsol va avançar que l’estructura no hauria quedat «tocada». A partir d’aquí, es faran les valoracions escaients per determinar quan «comencem la reconstrucció» del complex, així com els nous terminis i costos de l’obra. La cònsol va admetre que l’edifici de la piscina ha quedat molt «malmès», si bé la recepció del centre, el gimnàs i les sales d’activitats estan «intactes» i s’intentaran reobrir al públic com més aviat millor. 

 

Descart de causes

Davant les veus que suggereixen que el foc es va propagar tan ràpidament perquè els materials utilitzats podrien no estar homologats o no complir la normativa vigent, com ara la malla ignífuga, la cònsol va reconèixer no saber-ho i no va voler «prejutjar res». En cas que es confirmés, però, va dir que serà feina de les assegurances resoldre-ho. «Jo vull creure que tot complia [la normativa] perquè el comú té empreses de control de qualitat i els protocols necessaris» per mantenir el reglament actualitzat, va assegurar. En aquest sentit, va afegir que els materials de construcció utilitzats als Serradells són els que es fan servir «a la majoria d’edificis actualment a tot arreu». També va descartar que l’accident s’hagués produït perquè els treballs estaven fora de termini i els operaris patissin alguna mena de pressió. «La direcció facultativa de l’obra va elaborar un informe en el qual justificava allargar set setmanes la finalització» de la remodelació, de manera que no hi havia cap pressa. 

La façana cremada va tenir un cost de 2,8 milions d’euros i el sostre prop d’un milió i mig. Des del comú esperen que el despreniment de materials dins la piscina no hagi afectat la bassa, que també era nova. «Ens van dir que no traguéssim l’aigua perquè tot el que caigués no toqués el terra», va explicar la cònsol.

Després de la trobada amb els mitjans, Marsol es va reunir amb la part tècnica de la corporació per analitzar i aprofundir els aspectes més específics de l’obra.

 

«Un lamentable accident»

Més enllà de l’ensurt, la cònsol va lamentar l’accident, tot recordant que es tractava d’una obra en la qual el comú «fa molts anys que hi treballa» i «ara ja vèiem que s’acabava». A més, va considerar que es tractava d’una de les obres més importants del seu mandat, que era «necessària per a la parròquia d’Andorra la Vella i per al país». 

Abans que el foc es propagués, Marsol va reconèixer que un operari va intentar apagar-lo, però «es va atabalar molt» i el personal de recepció va trucar els Bombers. Així, va destacar que la Policia donava per suposat que es tracta d’un «lamentable accident», «sense cap intencionalitat de res». La cònsol va comparar l’incendi amb el que va patir el Liceu de Barcelona el 1994 i igual que «avui el Liceu torna a estar aixecat, nosaltres ens aixecarem dilluns», va augurar.

Casualment, la setmana passada es va realitzar un simulacre d’incendi en la mateixa franja horària en què dijous es va iniciar el foc. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT