PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Quan trobar pis és missió impossible

Molts temporers estan tenint dificultats per trobar un habitatge digne a un preu assequible

Per Lídia Raventós, Lara Ribas

Diverses persones esperen el seu torn al servei d’Immigració.
Diverses persones esperen el seu torn al servei d’Immigració. | SERGI PÉREZ

La problemàtica de la manca de pisos de lloguer s’ha vist incrementada en escreix amb l’arribada dels treballadors temporers. A la dificultat que s’estan trobant molts dels treballadors que venen a passar el període d’hivern a Andorra per l’escassetat d’oferta s’hi suma també l’increment dels preus. Per a molts, les condicions que se’ls ofereixen ja no són prou atractives per desplaçar-se al país. I els que ja han fet al viatge, sovint, lamenten les condicions en què han de viure. És el cas, per exemple, d’una noia xilena que és la segona temporada que ve a Andorra. L’any passat va treballar a Encamp i va estar compartint pis amb sis companys més, el que li permetia pagar menys de lloguer. Aquest any, però, cap dels seus companys ha tornat, segons diu, per les condicions laborals. La jove explica que finalment ha trobat un pis a Bordes d’Envalira però que depèn sempre del transport públic o fins i tot de fer autostop per poder baixar al centre. Critica, a més, que se’ls exigeixi tant d’entrada: fins a 5.500 euros per un pis per a quatre persones. 

Les dificultats, però, no acaben aquí. Molts dels treballadors que es troben aquests dies fent els tràmits al servei d’immigració denuncien que els habitatges que han reservat per Internet o que els han ensenyat a través de fotografies després no és el mateix que els havien promès. 

Després de la trampa de les immobiliàries o dels propietaris, els temporers també se les empesquen per poder pagar el lloguer. Així, la mateixa noia admetia que han agafat dues persones més de les permeses per compartir pis per poder dividir les despeses. Per solventar el problema, la temporera entén que les mateixes pistes d’esquí haurien d’oferir pisos als seus treballadors. 

Un altre cas és el de dues noies que comparteixen un estudi a Incles per 700 euros al mes. El preu del lloguer els permet estalviar. Això sí, les condicions són les que són: llit, cuina i menjador en un sol espai amb només una porta que separa el lavabo. També en un estudi va anar a parar una altra jove fins que no va trobar un pis amb millors condicions. Durant els primers dies, però, es va trobar compartint un estudi habilitat com a molt per a dues persones amb sis llogaters. A més, afirma que l’habitatge no estava en condicions, ja que, per exemple, dels tres fogons que hi havia només en funcionava un i va passar molt fred pel mal tancament de les finestres. 

La desolació d’alguns està provocant que sortint solucions desesperades. Els més oportunistes estan oferint als temporers un matalàs al terra amb una sola manta per 35 euros. Els que no tenen res, asseguren els temporers, ho accepten. 

De moment, les estacions d’esquí afirmen que no han tingut cap baixa pel problema de l’habitatge, però diversos temporers consultats per aquest rotatiu asseguren que ja hi ha molta gent que està marxant perquè no té un lloc on passar les nits.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT