PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra queda enquadrada amb la França campiona del món

La selecció s’enfrontarà també al grup H als combinats d’Islàndia, Turquia, Albània i Moldàvia

Per Joan Josep Blasco

Els jugadors francesos i el cos tècnic aixequen a Moscou la copa de campions del món.
Els jugadors francesos i el cos tècnic aixequen a Moscou la copa de campions del món. | Reuters / Kai Pfaffenbach

Rivals dels grossos per a la selecció a la fase de classificació per a l’Eurocopa del 2020. França, actual campiona del món, serà el conjunt més fort a què s’enfrontarà Andorra. Al sorteig celebrat a Dublin, van quedar enquadrades al grup H, conjuntament amb Islàndia, Turquia, Albània i Moldàvia.

Koldo: «El que més crida l’atenció és la sort de tenir una altra vegada el campió d’Europa o del món a casa»

El format de la competició, com és habitual, presenta uns rivals molt diferents als quals recentment es va enfrontar l’absoluta a la Lliga de les Nacions. El repte és un altre i en aquesta ocasió no falten combinats que són presents en fases finals de la mateixa Eurocopa i Mundial. França, que l’estiu passat es va proclamar a Rússia campiona del món després de superar a Croàcia, és el plat estrella del grup. Fins al moment Andorra s’ha enfrontat en tres ocasions amb el veí de dalt. Els dos primers precedents van ser en competició oficial, en la fase classificatòria de l’Eurocopa del 2000. En aquella ocasió, els bleus també eren els campions del món vigents. En aquell grup hi estava integrat Islàndia. El 14 d’octubre del 1998 es van enfrontar a Saint Dennis, amb triomf gal per 2-0 amb dianes de Candela i Djorkaeff. El 9 de juny del 1999 es van trobar de nou. En aquells temps davant un gran rival la selecció jugava fora del país i van fer-ho a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona. En un partit que va tenir la seva dosi de polèmica, el triomf visitant va ser ajustat (0-1), amb un gol de penal de Leboeuf al minut 85. El tercer cop que van enfrontar-se va ser en un amistós, disputat a Montpeller i amb triomf francès per 4-0, marcant Wiltord en dues ocasions i en una Saha i Marlet.

Favoritisme ‘bleu’

França compareixia al sorteig com a cap de sèrie i és qui surt com a favorita per concloure con a primera de grup. Es presentarà al Principat amb el títol mundial a la butxaca, com va fer-ho Portugal amb el continental l’any passat. «El que més crida l’atenció és la sort de tenir una altra vegada el campió d’Europa o del món a casa», exposava el seleccionador andorrà, Koldo Àlvarez, remarcant que amb totes les estrelles gal·les a l’Estadi Nacional serà «un gran dia de futbol per a Andorra». Sobre Islàndia, el tècnic subratllava «la capacitat que ha tingut per saber generar un equip que és capaç d’arribar a fases finals», mentre que de Turquia destacava «la qualitat individual que tenen molts dels seus jugadors». Pel que fa a Albània, «tot i no haver tingut els resultats previstos durant la Nations League, és una selecció que aspira a classificar-se per a la fase final de l’Eurocopa». Contra Moldàvia és on hi ha més esperances: «Serà el rival més a prop nostre, però sabem que si no som capaços de fer bé les coses ens complicarà molt la vida». En aquesta fase Andorra espera repetir èxits com a la recentment conclosa Lliga de les Nacions, quan va ser capaç de puntuar en tots els partits disputats a l’Estadi Nacional. És una dinàmica que «intentarem que sigui així, però provant de ser cada dia més competitius en els partits a fora».

Deschamps: «Tothom fa una bona preparació i hem de ser molt seriosos i tenir concentració per aconseguir el nostre objectiu»

Per la seva part el seleccionador francès, Didier Deschamps, recordava perfectament els antecedents amb Andorra de quan era jugador, conscient que en el món de l’esport un no pot sentir-se guanyador abans de competir. «Farem un treball d’observació i ho analitzarem tan seriosament com contra qualsevol equip», exposava l’entrenador, remarcant que «avui en dia no hi ha partits fàcils. Sobre el paper hi ha equips que semblen petits, però tots els enfrontaments són difícils», ja que al màxim nivell «tothom realitza una bona preparació i hem de ser molt seriosos i tenir concentració per aconseguir el nostre objectiu». 

Ganes de sorprendre

Erik Hamrén, tècnic d’Islàndia, considerava que aquest és un «grup interessant», amb «França favorita» per ser primera. El combinat que dirigeix és una de les sensacions dels últims anys, per les actuacions que tenen a nivell internacional. Per seguir amb aquesta dinàmica «hem de ser bons, molt bons. És difícil arribar a una tercera fase final seguida», una fita complicada «per a molts països, grans països, que són més grans que Islàndia, però aquest és el nostre objectiu. Crec que ho podem fer». Sobre Andorra i com s’està desenvolupant com a local, fa que senti «respecte per tots els resultats» que està aconseguint. Chistian Panucci, entrenador d’Albània, assegurava que «França és la favorita, i després estan Islàndia i Turquia, que són molt bones seleccions». Per tractar de classificar-se «farem el màxim possible», ja que «sempre es difícil guanyar tots els partits».

La UEFA aprova una tercera competició de clubs

El Comité Executiu de la UEFA va aprovar ahir a Dublin la creació d’una tercera competició de clubs per al període 2021-24, que a falta de tenir un nom oficial s’anomena UEL2, que se sumarà a la Lliga de Campions i la Lliga Europa. A la fase de grups tindrà 32 equips dividits en vuit grups de quatre cadascun. Després es disputaran els vuitens de final, quarts, semis i final. En total es disputaran 141 partits. El campió disputarà la temporada següent la Lliga Europa. Els enfrontaments es disputaran els dijous. La creació del torneig permetrà tenir la presència de representants de 34 països a les fases de grups de les competicions continentals, pels actuals 26 de mínim garantitzats. Totes les federacions europees tindran accés als tres tornejos de clubs i mantindran la quota general d’accés que poseeixen actualment. Durant el 2019 el Comité Executiu tancarà més detalls sobre la distribució financera i els pagaments de solidaritat, el nom definitiu de la competició, el sistema de coeficients, el concepte comercial i el reglament detallat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT