PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra la Vella acull els pilots amb més talent del món

La capital esdevé el centre de totes les mirades amb el repartiment de premis de la temporada

Per Anna Ribas

Els pilots reben el premi de campions de la temporada, ahir.
Els pilots reben el premi de campions de la temporada, ahir. | A.R.

Aquest cap de setmana Andorra no només es va convertir en la capital de les il·lusions amb la inauguració del Poblet de Nadal, també ho va fer amb la celebració de la gala de la Federació Internacional de Motociclisme (FIM). El Principat va esdevenir el centre de totes les mirades en acollir els 40 campions del món d’aquesta temporada. 

Han estat dos dies plens d’actes en els quals Andorra s’ha impregnat d’adrenalina i benzina. Dissabte a les nou del matí, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, i el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, van inaugurar l’Assemblea General anual de la FIM. En el seu discurs, van destacar l’oportunitat que representa per al país acollir un congrés tan important per la projecció internacional. I és que, malgrat que aquest sigui el segon any consecutiu que és amfitrió d’aquest esdeveniment, «no podrà tornar a ser-ho fins d’aquí vuit o 10 anys». Així ho va indicar la presidenta de la Federació Motociclista d’Andorra (FMA). 

Nou president

Enguany, la fita tenia una importància especial a escala mundial perquè els delegats de 113 països havien de decidir el nou president de la FIM. Vito Ippolito va haver de fer un pas al costat després de tres mandats i un total de 12 anys al capdavant de la federació i en l’assemblea es va decidir que seria el portuguès Jorge Viegas l’encarregat d’agafar el relleu al capdavant de l’ens. La història entre Viegas i el motociclisme va començar el 1974, quan va córrer per primera vegada amb motocròs. També va competir en diversos gran premis de la categoria de 250cc i les 24 hores de Le Mans. Després d’uns quants anys treballant com a periodista, va decidir fundar la Federació de Motociclisme de Portugal el 1990, de la qual en va ser el president.

Un dia especial

Ahir va ser el gran dia tant per als pilots com pels aficionats al món del motor. Els actes van començar al matí amb un espectacle acrobàtic de motocròs. A les tres de la tarda a l’Andorra Park Hotel centenars de persones esperaven emocionades el seu torn per veure els seus ídols, aconseguir un autògraf i immortalitzar-ho amb una selfie. L’aficionada Anna Cabrera va exposar que «és una oportunitat més per veure’ls de prop perquè als circuits poc podem veure, només els dies que entrem al paddock». Els més menuts també esperaven il·lusionats, inclús n’hi va haver algun que va deixar caure alguna llàgrima en veure Marc Màrquez, pilot de MotoGP. L’Edgar va assenyalar que «a les competicions porten el casc i no els reconeixes i ara els veus, et fas fotos i pots parlar-hi». 

Bou: «Ha estat molt complicat però estic orgullós de com ha anat la temporada i de poder celebrar-ho a Andorra»

La sessió d’autògrafs va cridar l’atenció d’aficionats d’arreu del món. L’Emiliano venia expressament d’Itàlia per veure els campions. «Ser aquí és complir un somni. És increïble, encara no em crec que els hagi pogut veure», va explicar. En aquesta edició, es necessitava una inscripció prèvia per poder entrar a l’acte i van ser 500 les persones que van tenir l’oportunitat d’accedir-hi. Durant dues hores, els pilots van parlar amb els seguidors i van gastar molta tinta a base de signatures. Malgrat que al final ja n’hi havia de cansats, tots els campions estaven molt contents de poder apropar-se als seus seguidors. Ni tan sols el resident Jorge Martín, pilot de Moto3, va voler-se perdre la signatura. «És increïble, hi ha molta gent. No m’ho esperava», va exclamar. El motociclista va caure a Xerès «al final m’he pogut recuperar aquesta setmana i he pogut venir, m’han operat el peu i ja puc caminar. El que porto pitjor és l’espatlla perquè ha de soldar sola. Suposo que en dues setmanes ja estaré a punt», va afirmar.

La gala en si va començar a les 19 hores amb la catifa vermella al Poliesportiu d’Andorra, que estava irreconeixible. Desenes de pilots amb les seves parelles i familiars, personatges importants del país i representants de les diverses delegacions van desfilar al més pur estil hollywoodià. Totes les mirades estaven fixades en Toni Bou, que acumula 24 campionats del món, i Màrquez, amb set.

«Estic molt content, quan em van dir que la gala seria aquí em vaig proposar intentar poder venir-hi. Ha estat molt complicat però estic orgullós de com ha anat la temporada i de poder celebrar-ho a Andorra», va subratllar Bou. Pel que fa al trial indoor que se celebrarà al país va comentar que «mai n’havia pogut córrer un aquí. És una gran oportunitat i, a més, és l’última carrera. Molta pressió però segur que ho gaudirem». 

Qui no va poder trobar un forat a l’agenda va ser Dani Pedrosa. El pilot de MotoGP es retira i estava previst retre-li un homenatge durant la gala. Aquest va ser l’únic imprevist de la nit d’ahir, ja que l’entrega de premis va ser fluida i distesa, entre vídeos de curses i agraïments per part dels campions quan pujaven a l’escenari a recollir el premi.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT