PUBLICITAT

Andorra la Vella

Møller sosté que correspon a Andorra decidir sobre l’avortament

El director general reconeix que és un dret dins de l’objectiu de la igualtat de gènere

Per Lara Ribas

Maria Ubach mostra a Michael Møller una moneda commemorativa de la Declaració dels Frets Humans
Maria Ubach mostra a Michael Møller una moneda commemorativa de la Declaració dels Frets Humans | Maricel Blanch

El director general de l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra, Michael Møller, de visita a Andorra ahir i avui, va assegurar en declaracions als mitjans de comunicació que la decisió sobre despenalitzar l’avortament al Principat correspon al Govern. Tot i reconèixer que es troba dins de l’objectiu de la igualtat de gènere, que engloba els aspectes reproductius, Møller va sostenir que «és un tema difícil en qualsevol societat i que és responsabilitat d’aquestes resoldre-ho». 

De tota manera, aquest tema no va tractar-se en la reunió de treball que el director general de l’Oficina de l’ONU va mantenir ahir a la tarda amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, per parlar sobre la implementació a Andorra de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Møller va subratllar que no és cap expert en la qüestió de l’avortament però va posar de relleu que «hi ha una sèrie de principis generals que han estat acceptats per tot el món, entre els quals la capacitat de cada persona de ser l’amo del seu propi destí». 

Exemple en educació

Pel que fa als Objectius de Desenvolupament Sostenible, que van ser el tema central de la reunió de la tarda i de la mantinguda anteriorment amb el cap de Govern, Møller va valorar molt positivament les accions dutes a terme a Andorra tot remarcant que va sentir exemples de treball transversal «formidables», com és el cas de l’educació. «El Govern d’Andorra s’assegura que els estudiants són educats des del punt de vista de la sostenibilitat i prepara els professors específicament per a aquesta tasca», va detallar el director general de l’Oficina de les Nacions Unides tot insistint que era un dels exemples amb què més s’havia quedat.

Møller destaca la transversalitat per estendre la sostenibilitat a aspectes com el medi ambient o l’àmbit social

A més, va remarcar «la transversalitat» per estendre la sostenibilitat a diferents aspectes com el medi ambient o l’àmbit social en el marc de l’educació. I precisament aquesta és una de les idees que Møller té previst traslladar a la resta de països tal com li correspon com a responsable de l’Oficina de l’ONU a Ginebra. 

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va recordar que «Andorra està plenament implicada en l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible». De fet, el passat juliol el Govern va presentar un informe de revisió sobre l’aplicació de 8 dels 17 objectius, bàsicament els vinculats al medi ambient, l’aigua, la lluita contra el canvi climàtic i l’educació. «Quant a la resta, que estan més vinculats a l’àmbit social, en un futur proper en farem una avaluació», va assegurar la ministra. 

Segona jornada

El director general de l’Oficina de l’ONU avui segueix la seva visita al Principat. Aquest matí estarà a l’Escola Andorrana d’Ordino acompanyat de la ministra Sílvia Calvó i al migdia assistirà a l’acte d’inauguració de la instal·lació artística commemorativa del 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans, a la plaça de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. La seva estada culminarà amb la conferència Les Nacions Unides davant dels reptes actuals, que impartirà al Centre Cultural de La Llacuna.

PUBLICITAT
PUBLICITAT