PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La despesa en habitatge suposa més del 30% del consum per llar

La inversió en aquest concepte s’allunya de les recomanacions internacionals i va a l’alça des de l’any 2015

Per Lara Ribas

Un conjunt de blocs de pisos a la població del Tarter.
Un conjunt de blocs de pisos a la població del Tarter. | Maricel Blanch

La despesa en habitatge representa més d’un 30% del consum per llar i incompleix les recomanacions internacionals que aconsellen no sobrepassar aquest percentatge. Així ho reflecteix l’Enquesta de Pressupostos Familiars del període 2013-2017 que ahir el Departament d’Estadística finalment va publicar íntegrament a la seva web després d’haver-ne anat avançat alguns continguts en els darrers dies, com el preu mitjà del lloguer o el temps mitjà d’ocupació en un mateix pis. 

Els diners totals destinats als béns i serveis de consum no han parat d’incrementar-se des de l’any 2013

Des del 2013, la inversió en habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles ja supera aquest 30% i suma entre 12.000 i 13.000 euros l’any per llar. Concretament, al 2017, va ser de 12.388 euros, el que representava un 33,1% del consum total i un augment de l’1,9% respecte a la quantitat invertida en aquest mateix concepte al 2016. Aquestes dades constaten l’incompliment que des de fa uns dies estan denunciant des de diversos col·lectius, però igualment segueixen allunyant-se de la realitat, ja que per a moltes llars la inversió en el lloguer ja representa la meitat o inclús un percentatge superior de la despesa total en béns i serveis. 

Augment progressiu

De tota manera, l’import destinat a aquest concepte no és l’únic que ha augmentat entre el 2013 i el 2017. En general, la despesa total ha seguit una tendència a l’alça; durant el 2017 va incrementar-se en un 3,2% i des del 2015 acumula un creixement del 4,8%. Juntament amb l’habitatge, els altres grups de consum que representen una major despesa són els aliments i les begudes no alcohòliques, un 15,5% del total al 2017, i el transport, un 13,2%, el cost dels quals va reduir-se lleugerament en el decurs del darrer any.

Preu dels lloguers

Com ja s’havia avançat en la reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge celebrada fa un parell de setmanes, el preu mitjà del lloguer al mes era de 584 euros al 2017, el que representa un creixement del 0,7% respecte al 2016 i del 2,3% si es compara amb el 2013. Quan van publicar-se aquestes dades, es va posar en dubte la seva validesa en considerar que no encaixaven amb la situació del mercat de lloguer actual. 

Ara bé, cal tenir en compte que l’Enquesta de Pressupostos Familiars fa referència únicament a les llars i famílies que resideixen de forma habitual i permanent al Principat i, per tant, que porten almenys sis mesos vivint en un habitatge principal. Així doncs, en queden exclosos els temporers i les persones que acaben d’arribar al país, el públic que més pateix els problemes d’habitatge que hi ha actualment pel que fa tant a la manca d’oferta com als preus elevats de les entrades i les mensualitats. En concret, aquesta estadística ha comptat amb una mostra de 2.148 persones i de 920 llars.

PUBLICITAT
PUBLICITAT