PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els organitzadors de la mobilització esperen superar el miler de persones

Alguns partits i sindicats també preveuen convocar una acció de protesta el dia que s’aprovi la llei de la Funció Pública

Per Lídia Raventós, Meritxell Prat, Lara Ribas

Desenes de manifestants es dirigeixen al Consell General en la mobilització organitzada pels funcionaris en la vaga del passat mes de març.
Desenes de manifestants es dirigeixen al Consell General en la mobilització organitzada pels funcionaris en la vaga del passat mes de març. | Sergi Pérez

La concentració prevista avui a les 20.30 hores davant del passatge Biscariet per protestar contra l’aprovació de la reforma laboral, sindical i de seguretat pública i contra «l’empitjorament de les condicions de vida dels ciutadans al Principat» podria aplegar més d’un miler de participants, segons recull la convocatòria feta pública al Facebook. De fet, els organitzadors de la mobilització ahir ja van manifestar-se en aquest sentit. «Som molt optimistes; les previsions són bones però la meteorologia serà determinant», va alertar el president de Podem Andorra, Joan Seguí, en declaracions a EL PERIÒDIC. «Esperem que sigui multitudinària», va afegir-hi el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach.

El SEP exigeix la retirada de les lleis aprovades aquests dies i demana als coprínceps que no les ratifiquin

Si bé en el tancament d’aquesta edició 518 persones ja havien confirmat la seva assistència a través de Facebook i 970 més s’hi havien mostrat interessades, les expectatives del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) superaven els 1.500 participants i apuntaven als 2.000. «Aquestes dades sorgeixen del sondeig intern que s’ha fet als sindicats convocats i de la resposta que estan rebent a les xarxes socials», va precisar el SEP a través d’un comunicat. Després d’haver rebut el suport d’aquest sindicat i altres com el SAT, el Sipaag o l’Associació de Bombers, d’entitats com Stop Violències i Acció Feminista, i de partits polítics com el PS, SDP, Podem Andorra i la Candidatura Sobiranista d’Eusebi Nomen, els organitzadors dipositen les seves esperances en el sector privat. «N’esperem el màxim compromís», va expressar Ubach. 

Defensa de la qualitat de vida

La protesta va sorgir arran de l’aprovació, el passat 6 de desembre, de les lleis de relacions laborals, d’acció sindical i patronal, i de mesures de conflicte col·lectiu, però el president de Podem Andorra ahir va reiterar un cop més que va molt més enllà i engloba «un paquet de coses». «La mobilització emana del poble i és transversal, per la qualitat de vida al Principat», va detallar Seguí tot enumerant alguns dels possibles motius com «els salaris, les pensions de jubilació, els preus del lloguer...». Per la seva banda, Ubach va insistir que «les noves lleis socials afectaran de forma molt greu els drets de la ciutadania i, per molt que el Govern sostingui que són un bé per al país, nosaltres creiem que suposen un atemptat». De fet, tal com va deixar entreveure Seguí, «és molt probable que la futura aprovació de la llei de la Funció Pública desperti cert grau d’indignació». I precisament el SEP ahir ja anunciava en el seu comunicat que «convoca els seus afiliats a una altra acció de protesta el dia que s’aprovi aquest text legislatiu». 

El president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró, va explicar a aquest rotatiu que des de l’associació han donat llibertat als seus integrants per sumar-se lliurament a la protesta, ja que no han tingut temps de reunir-se per prendre una decisió conjunta. De tota manera, Duró va aprofitar per recordar que «nosaltres fa uns dos anys que denunciem les dificultats per poder cobrir el preu dels lloguers i més de quatre que ens queixem de les pensions tan baixes que rebem». «Per tant, la nostra postura en aquests temes és àmpliament coneguda», va etzibar la cara visible de la Federació de la Gent Gran, que uns dies enrere va comparèixer amb el president del PS, Pere López, per reclamar una millora de les pensions. 

Des d’SDP, que va oposar-se a la reforma laboral de la mateixa manera que els socialdemòcrates, el president de la formació, Jaume Bartumeu, va manifestar el seu suport a la mobilització. Tot i així, va recordar que els progressistes «ja hem expressat el nostre desacord amb aquestes lleis regressives votant-hi en contra al Consell General». I sobretot va demanar que «en plena campanya no es barregin els partits polítics amb l’àmbit sindical». 

Concentració estàtica

La protesta serà de forma estàtica, just davant de l’antic Escale, i comptarà amb els parlaments dels organitzadors i la lectura de diversos manifestos per part de les entitats col·laboradores com el SEP. Aquest sindicat ahir ja avançava en el seu comunicat que entre les seves peticions hi ha «la retirada de les lleis aprovades aquests dies i de les que estan en procés d’aprovació, a més de la no-ratificació d’aquestes per part dels coprínceps».

PUBLICITAT
PUBLICITAT