PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cancel·lació de busos per por als talls de carreteres a Catalunya

DirectBus anuncia que no operarà el divendres «per precaució» i els transportistes prendran una decisió avui

Tall de protesta a la carretera N-145,que uneix Andorra amb Espanya, el novembre de l’any passat.
Tall de protesta a la carretera N-145,que uneix Andorra amb Espanya, el novembre de l’any passat. | Maricel Blanch

Autocars Nadal, que gestiona el servei de DirectBus a Barcelona, va anunciar ahir a través de la seva pàgina web que cancel·lava tots els serveis (20) previstos de connexió amb la capital catalana a causa de les protestes previstes al territori veí com a conseqüència de l’extraordinària celebració del Consell de Ministres a la ciutat comtal i del profund malestar que arrossega un sector de la societat catalana per l’encaix amb Espanya i el tractament de l’Estat d’aquest conflicte. Altres empreses de transports de passatgers entre el Principat i Barcelona, o el seu aeroport, com ara Alsa i Andbus van explicar que, de moment, mantenen els serveis. D’altra banda, l’Associació de Transportistes està pendent de decidir si fan alguna modificació en l’abastiment a Barcelona per evitar qualsevol afectació el divendres. 

Diverses entitats de la societat civil catalana han convocat concentracions de protesta i marxes lentes a Barcelona amb l’objectiu de bloquejar la ciutat durant la reunió del Govern espanyol. A més, es creu que els nous Grups Autònoms d’Accions Ràpides (GAAR) preparen accions per boicotejar els transports al país i les comunicacions frontereres, a més de les connexions energètiques. Aquest tipus d’accions no s’han oficialitzat i no reben el suport de cap de les altres entitats catalanes que han convocat les protestes a la capital. A banda, el sindicat independentista Intersindical-CSD fa una crida a la vaga general de dues hores, també el divendres entre les 12.30 i les 14.30 hores.

Precaució

«Autocars Nadal informa que, a causa dels avisos fets per part de les autoritats sobre els possibles talls de carreteres a la xarxa viària catalana el divendres 21 de desembre, s’ha decidit no vendre més bitllets per a aquest dia fins a tenir més informació», va anunciar la companyia que opera el servei del DirectBus ahir a la seva pàgina web. El director d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va explicar el motiu de la decisió:  «Més que la situació a Barcelona, ens preocupa el trajecte. A Barcelona sempre pots donar una volta més i buscar una solució però si et quedes atrapat enmig del no res com ens va passar l’any passat, és complicat. Vam arribar a tenir busos a la carretera set i vuit hores, els conductors sense descansar i amb 40 o 50 persones a bord. No volem que es repeteixi», va explicar el responsable. De moment, els 10 serveis en direcció a Barcelona i els 10 en direcció contrària estan suspesos, va confirmar Gabriel tot i que «si veiéssim que la cosa s’arregla al matí, intentaríem operar a la tarda». La companyia reforçarà els serveis de dijous i de dissabte per intentar acomodar els passatgers del divendres, conscients que amb la proximitat de les festes, la mobilitat augmenta. Gabriel també va tranquil·litzar a les persones que ja tinguin el bitllet de DirectBus tancat per divendres: «Es pot canviar, els recol·locarem o els abonarem l’import». 

Sense canvis

Contràriament a la decisió d’Autocars Nadal, Andbus, que opera el servei de connexió directa amb l’Aeroport del Prat, i Alsa que connecta amb Barcelona a través de la C-16, van informar ahir a la tarda que no preveuen cancel·lacions. El director d’Andbus, Albert Vinseiro es va mostrar confiat que la majoria d’aldarulls es produiran al centre de Barcelona: «Mantenim la normalitat i confiem que no ens afecti perquè anem directament a l’aeroport». No obstant això, els GAAR haurien assenyalat els aeroports de Reus, Girona i Barcelona com a focus d’accions. D’altra banda, des del servei d’atenció telefònica al client d’Alsa, van explicar que com que no hi ha una comunicació «oficial» dels talls, de moment mantenen els serveis i «s’haurà d’anar veient sobre la marxa». «En cas de cancel·lació per força major, l’empresa informarà del mecanisme per recuperar el bitllet», van assegurar. 

Transportistes

Pel que fa al transport de mercaderies, el gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d’Andorra, Víctor Filloy, va assenyalar que més els preocupa és «algun problema amb l’abastiment a Barcelona». Tot i això, va informar que avui decidiran si cal fer alguna modificació en els trajectes previstos per divendres. El Servei de Mobilitat no ha rebut cap alerta oficial de talls de trànsit en les vies que connecten amb el Principat.

Preocupació entre els operadors

Amb l’anunci dels talls que poden afectar les zones frontereres amb Catalunya, els transportistes de passatgers i mercaderies del Principat han rememorat la incòmoda situació de la tardor de l’any passat, quan especialment durant les primeres setmanes de novembre es van viure jornades consecutives de bloqueig a l’N-145. Els transportistes de mercaderies van ser els més afectats, mentre que vehicles i transports de passatgers van poder circular intermitentment, amb excepció de la jornada del 8 de novembre, que va ser de col·lapse total i amb passatgers atrapats a les carreteres fins a vuit hores. Amb la detenció de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Alemanya, el març passat i coincidint en cap de setmana. Els talls que van afectar la connexió Espanya-Andorra es van repetir i els autobusos van tornar a patir cancel·lacions i retards. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT