PUBLICITAT

Andorra la Vella

Bombers cobrirà sis jubilacions i renovarà material i vehicles

Recasens no creu que es redueixin els rescats tot i haver-los de pagar

Per Meritxell Prat

Els assistents a la celebració del patró del cos de Bombers, ahir a la caserna de Santa Coloma.
Els assistents a la celebració del patró del cos de Bombers, ahir a la caserna de Santa Coloma. | Xavier Pujol

El director dels Bombers, Joan Carles Recasens, va reivindicar ahir la importància de disposar dels recursos humans i materials suficients perquè el cos pugui desenvolupar la seva tasca. En aquest sentit, en el marc del discurs que va dur a terme durant la celebració del patró dels bombers, va explicar que ja s’ha publicat un edicte per cobrir les sis places vacants que hi ha després de les jubilacions que s’han produït. A més, com que «també cal que els mitjans tècnics i materials estiguin en perfectes condicions», va anunciar que properament es comprarà una nova ambulància, un vehicle per al grup de rescat i que també  s’ha previst comprar un camió escala valorat en més de 700.000 euros.

Tot i així, el president de l’ABA, Joan Torra, al final de l’acte, es va mostrar molt crític amb els recursos materials del cos. «Només tenim un camió escala al país. Bé, en tenim un altre al Pas de la Casa, però té 30 anys», va indicar, retraient que no s’ha fet una previsió adequada de manera que «tots els vehicles són diferents i això fa que no sapiguem ni on tenim les coses». Igualment va criticar que els vestits d’intervenció «estan caducats i desfasats».

Per a Recasens el nombre d’efectius és suficient, però en canvi, Torra considera que amb 118 integrants només es pot fer la feina «per les hores extra que fem tots». Des del seu punt de vista, si no es fessin extres i ningú es «vengués dies de festa», caldrien 140 bombers per complir amb les necessitats, especialment per poder disposar de quatre efectius a cada caserna, ja que actualment n’hi ha només tres «i quan hi ha un servei poden fer poc, només una primera intervenció».

Rescats

D’altra banda, el director del cos va explicar que ja s’està treballant en la regulació que haurà de permetre cobrar pels rescats de muntanya. «Les idees ja estan més que fetes», va assegurar, si bé no va avançar cap detall més. Amb tot, considera que el fet que es puguin fer pagar els rescats no comportarà que es redueixin. «Bàsicament el que farem treballar seran les assegurances», va indicar. Tampoc creu que la mesura comporti que la gent deixi de trucar als bombers si necessita ajuda.

Durant la celebració del patró dels bombers es va recordar que el 2018 es van fer 7.527 serveis, dels quals 149 van ser rescats de muntanya, un 22% més que el 2017. Tant Recasens, com el cap de Govern en funcions, Toni Martí, van elogiar l’actuació del cos i el seu compromís, a més dels avenços assolits els darrers anys.

Amb tot, Torra va fer un balanç menys positiu i va criticar la manca de desenvolupament dels reglaments que preveia la nova llei. «Dins el cos funciona el mando y ordeno. Ens regulen a través de circulars i els bombers estan bastant cremats», va manifestar. Segons ell, aquest fet es va poder comprovar amb la poca participació en la festa, si bé Recasens va dir que no era rellevant.

PUBLICITAT
PUBLICITAT