PUBLICITAT

Andorra la Vella

Dos anys de presó condicional per a la dona que va abusar del nebot

La víctima, menor d’edat, va patir tocaments als genitals durant dos anys mentre dormia

Exterior de la Seu de la Justícia.
Exterior de la Seu de la Justícia. | MARICEL BLANCH

Corts va sentenciar ahir a 24 mesos de presó condicional la dona que durant dos anys va abusar del seu nebot menor d’edat. A més, no podrà entrar en contacte amb la víctima durant quatre anys, l’haurà d’indemnitzar amb 1.000 euros i haurà de costejar el tractament psicològic que ha dut a terme durant una dècada. La pena és inferior a la reclamada per la Fiscalia, que considerava provat que l’acusada havia tocat reiteradament la zona genital del menor mentre aquest dormia o quan ella el banyava. Per tot plegat, sol·licitava quatre anys de presó, la prohibició d’entrar en contacte durant 12 anys i 9.000 euros més de responsabilitat civil. La defensa, en canvi, demanava l’absolució emparant-se en les «fabulacions i l’imaginari» del menor, que durant els fets tenia entre cinc i set anys. El tribunal de primera instància també creu oportú rebaixar el delicte de major a menor, però manté la qualificació d’abús sexual continuat amb l’agreujant de ser familiar.

Els fets van ocórrer entre el 2006 i el 2008, quan la dona cuidava el seu nebot els dies que els seus pares li havien confiat el nen a càrrec seu. La mare del menor va declarar durant el judici, celebrat al febrer, que «el nen es tocava els genitals i, en preguntar-li el motiu, ens va dir que la tieta se’ls tocava i li deia que no passava res». La condemnada va negar totes les acusacions i va afirmar durant el judici, celebrat al febrer, que «cuidava del meu nebot com no feien els seus progenitors», als quals va acusar de tenir el nen «brut, mal cuidat i abandonat». «El nen em deia que els seus pares no el dutxaven en 10 dies. M’adorava i volia dormir amb mi», va assegurar. Els pares, però, van explicar un relat diferent i van assegurar que mantenien una relació «cordial i normal» fins que van descobrir els abusos.

Des d’aleshores, la víctima es va sotmetre a tres proves pericials psicològiques en sis anys. Els experts van concloure que el seu relat era «lògic, constant i creïble». El menor, a més, va fer un dibuix on mostrava les zones on havia rebut els tocaments. La defensa no només va al·legar que el nen havia malinterpretat els fets i que en l’actualitat, amb 17 anys, «no té greus seqüeles», sinó que va argumentar que els pares li «van inculcar aquesta versió [la dels abusos sexuals] al nen». Els pèrits, en aquest sentit, van negar que hi hagués hagut la suggestió d’adults. «Mai li hauria fet mal i no li hauria permès. El cuidàvem com si fos el nostre fill», va testificar el marit de l’acusada, germà del pare del nen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT