PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Aposta definitiva pel projecte ‘Museus a la carta’

Després d’un any de prova pilot, l’Alt Urgell decideix mantenir la iniciativa

Per El Periòdic

Pilar Aláez i Carles Gascón, a l’interior del Pou de Gel d’Arfa.
Pilar Aláez i Carles Gascón, a l’interior del Pou de Gel d’Arfa. | RàdioSeu

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell va decidir donar continuïtat al projecte Museus a la carta, que es va posar en marxa la Setmana Santa de 2018 a mode de prova pilot i que, des d’aleshores, ofereix visites guiades a sis equipaments etnogràfics de titularitat municipal que formen part de la Ruta dels Oficis d’Ahir.

Més enllà de la xifra de visitants, s’ha valorat positivament la iniciativa perquè ha contribuït a posar aquests espais «a l’aparador públic», segons va explicar el tècnic de patrimoni cultural de l’ens comarcal alturgellenc, Carles Gascón. Des d’enguany, el servei s’ha reformulat i es requereix formar un grup mínim de quatre persones per poder concertar la visita, que té un preu de només dos euros.

El servei està disponible per visitar l’Antiga Farinera de Montferrer, el Pou de Gel d’Oliana i el d’Arfa, el Museu de Raiers de Coll de Nargó, el de la Vinya i el Vi de Muntanya de Pont de Bar i el de les Trementinaires de Tuixent. Deixant de banda les xifres d’aquest darrer, al qual també s’hi pot accedir sense guia i pagant una entrada de tres euros, el darrer any el van contractar més de mig miler de persones. Gascón va destacar que l’objectiu és poder obrir i difondre el valor d’aquests equipaments, gestionats pels ajuntaments de les localitats on estan situats i que també són impulsors del projecte, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

El guiatge va a càrrec de Pilar Aláez, que va dir que la visita pretén «instaurar el que hem sigut abans per no perdre el que som», sobretot a les noves generacions. Aláez va assegurar que la gent gran se senten més identificats, mentre que la de mitjana edat no hi estan tant vinculats.
Gràcies a la visita guiada, segons Aláez, algunes persones van poder resoldre dubtes com ara la funció que tenien els pous de gel o conèixer el pes que històricament tenia el sector de la vinya a la comarca. També van poder admirar la maquinària que es conserva a l’Antiga Farinera de Montferrer, que funciona amb energia hidràulica, i conèixer quin era el procés d’elaboració d’aquest producte a principis del segle XX.

Comenta aquest article

PUBLICITAT