PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Estudi a la Seu sobre els beneficis de l’equinoteràpia

La Fundació Sant Hospital n’analitza l’impacte a sis usuàries amb Alzheimer

Per El Periòdic

Una sessió d’equinoteràpia.
Una sessió d’equinoteràpia. | ACN

Sis usuàries del centre de dia de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell que pateixen Alzheimer participen, fins a finals del mes d’octubre, en un projecte d’equinoteràpia peu a terra. Es tracta de persones que es troben en una fase moderada de la malaltia i que durant la seva vida han tingut una certa vinculació amb l’entorn rural i, a més, els agraden els animals. L’objectiu és que, a través dels cavalls, mantinguin o millorin el seu funcionament cognitiu, així com també el seu estat físic i emocional. L’experiència d’aquestes dones forma part de la fase de treball de camp d’un estudi que pretén analitzar l’impacte que té aquest tipus de teràpia en la seva salut.

Les sessions, que van començar el mes de maig, es duen a terme un cop a la setmana a les instal·lacions d’Equànima, on les usuàries de la Fundació Sant Hospital entren en contacte amb els cavalls, que es troben a l’aire lliure. Allà hi practiquen la modalitat d’equinoteràpia peu a terra, en la qual no es munta l’animal per preservar el seu benestar. «Per la seva bellesa genera atracció però també és cert que, per la seva envergadura, fa respecte», comenta a l’ACN l’ equinoterapeuta peu a terra, Marta Rey, que conclou que «vèncer aquest respecte els dóna seguretat i autoestima a l’hora d’interacturar amb ell».

El fet que aquesta activitat es faci en un entorn natural i on s’aplica un criteri animalista també és un factor positiu per aquestes persones. La neuropsicòloga de la Fundació Sant Hospital, Susanna Forné, explica que, ja des de les primeres sessions, s’ha percebut que les usuàries tornaven al centre amb una «expressió més animosa» i que, segons els han expressat els seus familiars, a la nit estaven més relaxades. «Estan en contacte amb un espai que ha format part de la seva història de vida» i amb cavalls, amb els quals mantenen «un vincle especial», diu Forné.

A banda de la seva «satisfacció», que es valora en termes qualitatius, la teràpia serveix per estimular la seva memòria i fer un treball de psicomotricitat. D’aquesta manera, en cadascuna de les sessions han de recordar el nom de cadascun dels cavalls, les eines amb les quals han treballat, utilitzar-ne algunes per raspallar-los i fer altres exercicis de caire físic. Per a Rey, estar amb els animals suposa una motivació extra perquè es tracta de persones d’edat avançada que estan acostumades a que les cuidin i que, durant una estona, són elles les que tenen cura dels altres.

L’experiència de l’equinoteràpia servirà per desenvolupar un estudi sobre els beneficis que pot aportar a les persones que pateixen l’Alzheimer en una fase moderada. Concretament, en aquest estadi de la malaltia es produeixen dèficits cognitius importants de fets recents o, dificultats a l’hora de reconèixer les persones. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT