PUBLICITAT

Els tofonaires catalans preveuen recollir 4 tones de tòfona negra

  • A Catalunya hi ha 350 hectàrees de cultiu dedicades a aquest exquisit tubercle
EL PERIÒDIC
LA BARONIA DE RIALB

Periodic
Vilella mostra les primeres tòfones de la temporada acabades de collir Foto: ACN / LAURA CORTÉS

La campanya de la tòfona negra va començar la setmana passada a Catalunya amb una recol·lecció estimada de quatre tones fins a mitjan març. Segons el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), la campanya serà millor que la passada a Barcelona i Girona, però pitjor a Lleida i Tarragona, per la falta de pluges a l'estiu.

A Catalunya hi ha 350 hectàrees dedicades al cultiu de tòfona, molt per sota de les 6.000 de l'Aragó. Els preus es mantindran respecte a l'any passat, amb una mitjana inferior als 400 euros el quilo. El tofonaire de la Baronia de Rialb (Noguera), Josep M. Vilella, explica que s'ha creat una marca registrada d'aquest exquisit tubercle de la Baronia per exportar-lo arreu del món.

Els tofonaires catalans han començat a recollir les primeres tòfones de la temporada. Segons el tècnic de Tubericultura del CTFC, Daniel Oliach, la campanya podria ser «una mica més bona» que l'anterior a Catalunya, quan es van recollir tres tones de tòfona negra.

Per demarcacions, a les comarques de Barcelona (principalment al Berguedà i Osona) i a les de Girona s'hi preveu una millor collita que la passada campanya perquè hi ha hagut una pluviometria favorable, segons Oliach. A les comarques del Prepirineu lleidatà, la producció es mantindrà, mentre que al Pirineu i a les muntanyes de les comarques de Tarragona, la falta de pluges durant els mesos d'agost i setembre comportaran una reducció de la collita.

El tècnic de Tubericultura del CTFC ha explicat que la campanya passada de recol·lecció va ser «més dolenta del que es pensava» perquè les condicions meteorològiques van ser poc favorables, «amb molt de fred i glaçades», informa l'ACN.

Així, l'any passat, la cotització de la llotja de la tòfona de Vic, que en regula els preus, es va enfonsar fins als 371 euros per quilo de mitjana. Per aquest motiu, «cada vegada és més complicat aconseguir vendre tòfones per 800 o 900 euros el quilo», apunta Oliach. Malgrat tot, afegeix que caldrà esperar a veure com es comporten els preus fins a finals de desembre, que és «quan es recullen les tòfones de més qualitat».

MARCA REGISTRADA / El tofonaire i propietari de la masia Massanès de la Baronia de Rialb, Josep Maria Vilella, ha explicat que, juntament amb dos tofonaires més, van crear l'any passat la marca registrada de la tòfona de la Baronia. En total tenen unes 60 hectàrees. Ells tres s'encarreguen de tot el procés, des del cultiu de la tòfona fins a la distribució. Tot i que una part d'aquest producte exquisit el venen al detall a restauradors i botigues del territori, la majoria l'exporten a França.

La collita de la tòfona es fa de manera manual i una per una amb l'ajuda de gossos, ensinistrats per localitzar el tubercle, i un punyal, que el tofonaire usa per foradar la terra fins trobar-la, sense malmetre les arrels de l'alzina, l'arbre sota el qual neix aquesta delicadesa. Els millors gossos per dur a terme aquesta feina, tal com explica Vilella, són els perdiguers o el barrejat de coniller amb d'atura.

Des de la seva plantació, les alzines produeixen cada any entre un 10% i un 20% més de tòfona. Quan l'arbre té deu anys produeix un 50% de la tòfona que pot arribar a generar i a partir dels 15 anys ja arriba al 100% de la producció. En una hectàrea es poden plantar fins a 250 arbres que poden arribar a produir des de 30 quilos de tòfona per l'hectàrea fins a 90 quilos quan l'arbre ja és madur.

A la Baronia de Rialb, com a la resta de Lleida, s'espera una producció sensiblement menor a l'any passat ja que durant mig mes d'agost no va ploure i va fer molt vent, la qual cosa crema la tòfona.

La demanda d'aquest preat tubercle, tot i la crisi, ha pujat, explica Vilella. La diferència, però, és que cada vegada els clients busquen més qualitat i, per tant, hi ha producció que abans es venia molt bé que ara costa més de col·locar perquè és d'una qualitat inferior.

Oliach ha explicat que cada vegada hi ha més cultius de tòfona a Catalunya i que aquesta campanya se'n farà producció a unes 350 hectàrees, el 70% de les quals ubicades a les comarques de Lleida. «La recol·lecció silvestre va a la baixa perquè el bosc s'està tancant i els porcs senglars fan malbé la producció», ha lamentat.

Tot i això, segons el tècnic de Tubericultura del CTFC, l'Aragó fa uns anys que ha superat Catalunya en la producció de tòfona negra, ja que en cultiva més de 6.000 hectàrees.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT