PUBLICITAT

Criadors d'oví comercialitzaran carn de raça xisqueta en un mes

  • Aquestes ovelles estan en perill d'extinció i l'associació lluita per la supervivència
EL PERIÒDIC
LA POBLA DE SEGUR

Periodic
Un ramat d'ovelles xisquetes. Foto: ACN / MARTA LLUVICH

A Catalunya hi ha tres races autòctones d'ovella: la xisqueta, l'aranesa i la ripollesa. La xisqueta és troba al Pirineu lleidatà i està en perill d'extinció. Al 1996 va nàixer l'Associació Catalana de Criadors d'Oví de Raça Xisqueta (ACOXI) per potenciar la raça i evitar la seva desaparició. L'any 2004 quedaven 3.000 exemplars censats repartits en nou explotacions ramaderes. El cens de xisquetes actual és d'uns 16.000 caps de bestiar. Una de les línies de treball de l'ACOXI és la venda de carn d'aquesta raça amb el distintiu de qualitat Xisqueta. En un termini d'un mes i mig el consumidor la podrà comprar a les carnisseries i degustar-la als restaurants.

Antonio Figuera, de l'Associació Catalana de Criadors d'Oví de Raça Xisqueta, ha explicat que amb la comercialització de carn de xisqueta es pretén donar a conèixer les qualitats alimentàries d'aquesta carn. Pel que fa a l'àmbit de distribució, en un primer moment serà local. «La producció actual tampoc és suficient per abastir a tot Catalunya», sentència Figuera. Però progressivament no es descarta anar ampliant el mercat si hi ha demanda, afegeix el ramader. En un primer moment preveuen posar al mercat la carn d'uns 8.000 caps de bestiar de raça xisqueta, informa l'ACN.

Segons Figuera «la carn de xisqueta és el Jabugo del bé». És una carn molt gustosa i tendra. Amb aquest distintiu els criadors de xisqueta pretenen que els consumidors quan comprin aquesta carn tinguin plenes garanties què es de raça autòctona. Aquesta certificació la farà un veterinari quan els animals entrin a l'escorxador. La mesura de la certificació Xisqueta ha d'ajudar a la supervivència de la raça.

La raça xisqueta es troba majoritàriament a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, així com en algunes valls de la Ribagorça d'Osca. A la comarca del Pallars Jussà és on hi ha un volum més elevat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT