PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 85% dels mestres del Lycée fan vaga contra la reforma de Macron

La majoria de docents de maternal i primera ensenyança també són reacis a les propostes de jubilació

Per Enric Revuelta

| Maricel Blanch

El Lycée va viure ahir una jornada anòmala a causa de la vaga del 85% dels professors del centre contra la reforma de les pensions que vol impulsar el president francès i Copríncep, Emmanuel Macron. El centre va oferir els serveis mínims i va obrir per acollir els alumnes, però les classes van patir una alteració del seu ritme habitual. A les escoles de maternal i de primera ensenyança del sistema educatiu francès el seguiment va ser més baix, en aquest cas del 13%, segons fons del sindicat i també de la Delegació de l’Ensenyament francès. 

Aquesta diferència de seguiment entre els dos llocs es deu en bona mesura a les condicions de preavís que han de fer els docents de primària del sistema educatiu gal, que han d’avisar amb 48 hores d’antelació, mentre que els professors de secundària no tenen cap termini imposat per realitzar-ho. El director del Lycée, Daniel Raynal, va explicar que va rebre l’avís dels professors dimecres a la tarda i que ahir, a partir de les 9 del matí, van fer una radiografia del seguiment de la protesta, que en el cas de França va ser massiva. Raynal també comenta que ahir també hi van haver menys alumnes a les aules perquè sabien que no se seguiria el curs lectiu amb normalitat i que per això van optar per no acudir al centre. De fet, el servei de menjador va servir ahir un total de 650 àpats quan en un dia habitual se’n poden arribar a servir uns 1.300.  

«Hem obert les portes i hem acollit els alumnes perquè tenim l’obligació de fer-ho, però n’hi ha molts que no han vingut perquè sabien que hi hauria professors que no hi serien i les famílies s’han organitzat», va afirmar Raynal, que destaca que el centre educatiu va informar constantment els pares i les mares dels adolescents de tota la situació que es vivia durant la jornada de vaga. El centre compta amb 140 professors que depenen de París, però n’hi ha una vintena que reben la nòmina per part del Govern i que sí que van acudir als seus llocs de treball, cosa que va permetre garantir la seguretat dels alumnes. 

Per la seva banda, el delegat de l’Ensenyament francès al Principat, Denis Dekerle, que va rebre una trentena de professors que li van transmetre el seu rebuig a la proposta de reforma de les pensions a França, va explicar que es va «garantir» l’atenció dels alumnes a tots els establiments. Els mestres també es van reunir amb el representant del Copríncep, Pascal Escande, per manifestar-li els seus neguits.

En el cas del sistema de maternal i de primera ensenyança, el seguiment va ser molt inferior  i totes les escoles van obrir amb normalitat. De totes maneres, fonts sindicals expliquen que el 83% dels 130 docents d’aquesta àrea del sistema educatiu francès han signat un manifest en contra de la reforma que es vol implementar i esperen que aquesta xifra s’incrementi. Des de l’organització expressen que hi va haver una part del professorat que va optar per no secundar l’aturada per no perjudicar les famílies. Amb tot, atès l’elevat seguiment que hi va haver ahir a França, on hi van haver nombrosos talls de carretera i del transport públic, des del sindicat no descarten que en properes mobilitzacions –n’hi ha de previstes la setmana que ve– el seguiment sigui major. 

Els mestres afirmen que amb les simulacions que han arribat a fer fins ara poden perdre fins a un 40% de la pensió en cas que no cotitzin tots els anys necessaris, que estan estipulats a un total de 43. «Algú que entra a treballar als 26 anys, s’hi hauria de quedar fins als 70», expliquen des del sindicat, que creuen que la mesura en el fons està feta amb l’objectiu que els obrers afectats per aquest nou text s’hagin d’acabar jubilant als 64 anys i no als 62, com marca la llei a França. En cas que ho vulguin fer com fins ara, no cobrarien el total de la prestació per jubilació.

El Pas de la Casa nota una sotragada en les entrades de visitants, però espera recuperar-se

El president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, va explicar ahir que van notar menys presència de compradors a la localitat encampadana a causa de les protestes que hi van haver ahir a França. «La situació és una mica complicada i s’ha notat bastant», va comentar Carrié, que també va dir que la gent que va decidir venir fins al Principat va trigar més estona a causa d’alguns talls i protestes a les carreteres de l’Arieja.De moment, però, des d’Iniciativa Publicitària no van calcular la repercussió de la jornada reivindicativa d’ahir a França, tot i que es mostren esperançats per poder-ho contrarestar aquest cap de setmana, que segons el mateix Carrié es preveu que sigui «fort». Els transportistes del Principat, per la seva banda, no es van veure afectats  per les alteracions perquè ja s’havien proveït amb antelació. Unes 4.000 persones es van manifestar ahir a la localitat de Foix contra la reforma impulsada per Emmanuel Macron mentre que a Tolosa es van congregar fins a 33.000 protestants. A la regió d’Occitània va circular un tren de cada tres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT