PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França investiga un intercanvi d’EPO en un pàrquing del Principat

El padrastre d’Ophélie Claude-Boxberger declara obtenir-lo i injectar-lo a l’atleta gal·la sense consentiment

Per Enric Revuelta

Ophélie-Claude Boxberger, durant una competició a França.
Ophélie-Claude Boxberger, durant una competició a França. | B.HORVART/AFP

Un cas de dopatge a França hauria pogut tenir el seu origen al Principat. La Gendarmeria investiga el padrastre de l’atleta gal·la Ophélie Claude-Boxberger, especialista en 3.000 obstacles, per abastir-se presumptament d’EPO al país i posteriorment injectar-lo a l’esportista sense el seu consentiment durant una concentració que es va dur a terme el passat mes de setembre a la localitat de Font Romeu, abans de la celebració dels Mundials d’Atletisme a Doha (Qatar). L’afer ha sacsejat l’actualitat esportiva del país veí tant pel positiu en si com per la fosca història familiar que hi ha al darrere de l’atleta i de la parella de la seva mare.

Claude-Boxberger, de 31 anys i filla de l'exmedallista olímpic francès Jacky Boxberger, va ser notificada del positiu el passat 5 de novembre, passats els Mundials d’Atletisme, després de sotmetre’s a un control antidopatge el 18 de setembre, mentre s’entrenava a la petita localitat situada al sud dels Pirineus. Segons la versió de la mateixa atleta a diferents mitjans francesos, el seu padrastre, Alain Flaccus, que és un dels seus assistents, hauria aprofitat per injectar-li la substància dopant –a priori adquirida a Andorra– durant un massatge mentre estava adormida sense que ella se n’adonés. Segons diaris com Le Monde i Le Parisien, Flaccus ha admès els fets i hauria declarat a la policia haver obtingut la substància prohibida a través d’un intercanvi en un pàrquing del Principat, sense especificar quin ni a través de qui. De fet, Boxberger i Flaccus van ser detinguts per donar la versió dels fets davant dels investigadors.

Xeringues per 350 euros

Segons Le Monde, l’antic entrenador hauria comprat dues xeringues per 350 euros després de negociar un descompte de 100 euros a un revenedor del qual se’n desconeix el nom. La transacció s’hauria fet precisament a Andorra, però es desconeix per ara si el producte s’hauria comprat al Principat. També es desconeix la manera a través de la qual van entrar en contacte. La llei prohibeix des de fa uns anys la venda de certs productes com l'EPO. Els investigadors analitzaran ara els diferents telèfons mòbils i els ordinadors requisats per esclarir els dubtes d’un afer que encara té molts serrells per tancar i que ha despertat molta intriga en l’opinió pública francesa. 

Una història de gelosia

El cas també s’ha centrat en la rocambolesca història que hi ha darrere de Flaccus i Boxberger. Segons les declaracions recollides fins ara, Flaccus ha admès els fets com un acte de gelosia. Segons l’esportista, el seu padrastre, que havia abusat de la jove amb anterioritat quan era adolescent, va reconèixer que està enamorat d’ella i que l’objectiu de dopar-la era fer caure i apartar el metge de la Federació Francesa d’Atletisme, Jean-Michel Serra, actual parella de Boxberger. En cas de ser condemnat, Serra hauria de fer front a una condemna de presó i a una forta multa econòmica, cosa que, segons la versió de l’afectada, hauria provocat que la parella es distanciés. 

En ser preguntada per la denúncia per abusos sexuals quan era menor i la posterior retirada de les acusacions, Boxberger va explicar a France 2 que primer va estar allunyada de la seva família durant un temps i que després va decidir perdonar-lo a petició expressa de la seva mare. L’atleta ha demanat el contranàlisi, que serà analitzat entre demà i demà passat per l’Agència Francesa de la lluita contra el dopatge (AFLD). Boxberger, que ha estat suspesa provisionalment –una mesura cautelar habitual en el món de l’esport–, corre el risc de ser suspesa durant quatre anys. Ara bé, en cas que es demostri la seva innocència, l’AFLD la podria arribar a eximir. 

Els investigadors gals, segons els mitjans francesos, tampoc descarten la hipòtesi sobre el fet que Flaccus s’hagués autoinculpat per protegir Boxberger. Actualment, hi ha dues vies d’investigació obertes, l’administrativa i la judicial, que concorren paral·lelament. També hauria generat controvèrsia entre els especialistes el fet que Boxberger no hagués notat cap punxada durant el massatge perquè estava adormida, tot i que hi ha  altres experts en medecina esportiva que ue apunten que la no percepció de la punxada podria ser «plausible». Boxberger va estar retinguda durant 48 hores a la gendarmeria de Montbéliard (a l’est de França) i va ser interrogada pels investigadors de l’Oficina de lluita contra la vulneració del medi ambient i de la salut pública.

PUBLICITAT
PUBLICITAT