PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot desvincula l’abstenció del debat de la doble nacionalitat

DA diu que en la vigent proposició de llei estudiaran la millora del vot per correu i de persones discapacitades

Per Adrià Esteban

El president de DA, Xavier Espot, en roda de premsa.
El president de DA, Xavier Espot, en roda de premsa. | MARICEL BLANCH

La baixa participació de les eleccions comunals (56,54%) és un aspecte que segueix i presumiblement seguirà portant cua, raó per la qual des de la formació demòcrata van fer ahir un exercici de reflexió al respecte. Ara bé, en la recerca de receptes per reduir l’abstenció, el president taronja, Xavier Espot, va desvincular les possibles solucions del recurrent debat de la doble nacionalitat. 

«Més enllà de les complicacions que suposaria modificar la Constitució, és un debat que s’ha d’afrontar de manera meditada analitzant els pros i els contres. No es pot prendre una decisió al tomb de la doble nacionalitat simplement per lluitar contra l’abstenció. Hi ha molts altres paràmetres a tenir en compte», va sostenir Espot, qui va reivindicar el manteniment de la nacionalitat andorrana exclusiva atès que, pel contrari, «podria conduir a fer que la nacionalitat andorrana fos merament honorífica o testimonial».

Preguntat davant altres fórmules per augmentar la participació com la rebaixa dels anys d’accés a la nacionalitat o el reconeixement del dret a vot dels residents a les eleccions comunals, el líder demòcrata va expressar els seus dubtes respecte aquestes eines que implicarien profunds canvis legislatius. «No ho tinc tant clar. Això s’hauria d’analitzar amb molt més detall. Abans d’abordar la qüestió de si hem de deixar votar o no els residents a les comunals, potser el que hem de fer és convèncer a aquelles persones que ja poden ser andorranes que es facin andorrans perquè puguin exercir el seu dret a vot», va manifestar el dirigent de DA.

La importància de l’acord amb la UE

D’altra banda, Espot va rebutjar que aspectes com el dret a vot dels residents a les comunals sigui una clàusula que hagi d’acatar Andorra per assolir l’acord d’associació. «No forma part del mandat de negociació i de fet jo crec que en tot cas seria un requisit si volguéssim ser membres de la UE». A més, el president de DA va aprofitar l’avinentesa per reivindicar que «una part important dels desavantatges que comporta la nacionalitat exclusiva quedaran esvaïts amb l’acord d’associació. Ja no tindran aquestes dificultats un cop formin part del mercat interior europeu». Amb tot, Espot va reconèixer que tan sols es resoldria «una part», ja que continuaria existint «la problemàtica d’aquelles persones que tenen una altra nacionalitat i no volen renunciar aquesta per motius sentimentals».

Receptes per combatre l’abstenció

D’aquesta manera, Espot va fer referència dos aspectes que permetrien combatre l’abstenció com són la millora del sistema de vot per correu i la millora del vot de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, va recordar que ja hi ha una proposició de llei a tràmit parlamentari on es recullen ambdues qüestions, que precisament va recalcar que provenien del criteri de Govern «i no del promotor d’aquesta proposició de llei». Per últim, Espot va lamentar la baixa participació a les comunals i va assegurar que «tots els responsables polítics ens hem de sentir corresponsables per intentar revertir la tendència». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT