PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’aval del 15-D al Govern aplana el camí d’una federació de DA i L’A

Els dos partits concorrerien a les eleccions sota una coalició, però mantindrien la independència

Per Adrià Esteban, Enric Revuelta, Laura Cugat Ruiz

| Maricel Blanch

Els resultats de les eleccions comunals de diumenge podrien comportar canvis interns a bona part dels partits polítics nacionals. La victòria de la coalició del Govern en quatre comuns i el triomf de Rosa Gili a Escaldes-Engordany són dos factors que poden provocar moviments tectònics a les formacions nacionals a nivell intern, que no seran imminents, però que és probable que s’acabin consumant de manera progressiva, amb la vista posada a les pròximes cites amb les urnes, d’aquí a tres anys.

Després que els comicis electorals suposessin també un aval al pacte entre DA i L’A, cada cop agafa més força que les dues formacions comencin a encarar un procés que pot acabar integrant-les de manera conjunta en una mena de federació o de coalició, sota la qual concorrerien plegats a les eleccions, però que alhora els permetria preservar la independència de cada partit. De moment no hi ha un calendari concret per consumar el projecte i ni tan sols estan previstes reunions, però aquesta proposta, que s’aniria cuinant a foc lent, podria començar a preparar-se a principis del 2020. 

Per posar un exemple, l’eventual coalició entre DA i Liberals podria inspirar-se en el model de l’antiga Convergència i Unió (CiU) a Catalunya o en el cas de la CDU a Alemanya, que concorre als comicis amb els seus socis bavaresos de la CSU. La federació estaria formada per dues formacions, separades i independents jurídicament, però que políticament que anirien sota un mateix paraigua en futurs comicis. A més, aquesta coalició tindria un equilibri de forces similars en el cas dels casos tant català com alemany, atès que DA seria la força amb més pes mentre que els Liberals, que en els últims mesos han viscut dos processos d’escissions importants, serien el «germà petit».

La política, cosa de dos

Des de Demòcrates són conscients que són una de les dues forces majoritàries de la política andorrana, juntament amb el PS, que tot i només obtenir el Comú d’Escaldes-Engordany, ha gairebé doblat el suport electoral respecte a les eleccions a les corporacions del 2015, on només es va presentar a Andorra la Vella, Encamp i Escaldes-Engordany. L’amenaça del PS, que al 7-A va aconseguir 5.445 vots a la circumscripció nacional (per 6.248 de DA) i va aconseguir dues victòries a les llistes parroquials –sota el paraigua d’Acord–conviden els taronja, que alhora pateixen el desgast d’estar al Govern, a tenir una crossa per frenar l’ascens dels de Pere López. De fet, respecte a les comunals del 2015, els socialdemòcrates han gairebé doblat els resultats, passant de 2.022 vots a 3.987.

Situació «prematura»

Si bé el cap de Govern i president dels taronja, Xavier Espot, va declarar que aquesta situació encara és «prematura», no va tancar la porta al fet que aquest procés s’acabi materialitzant. El líder de l’Executiu va admetre que la coalició de DA, L’A i CC no va patir cap «càstig malgrat que alguns podien pensar que seria així» i que les victòries reeditades «no només van ser certes, sinó també folgades». «Les projeccions de futur són molt difícil fer-les i dependrà de com evolucionin els propers tres anys i mig», va dir Espot, que  va reconèixer que els resultats del 15-D donen «tranquil·litat i oxigen a aquest govern de coalició» per poder «aplicar el programa amb el qual vam concórrer a les eleccions». 

Una lectura lògica

En tot cas, tant DA com L’A han fet una lectura que alguns consideren «lògica» després dels resultats i que respon «al sentit comú». Des de les formacions no temen que aquesta eventual coalició pugui desembocar a futures discrepàncies internes i consideren que les dificultats «seran més fàcils de superar» i, de fet, consideren que les actuals famílies polítiques ja han viscut moments de menys cohesió, com la negativa del sector crític del comitè escaldenc de DA a teixir un acord amb els Liberals per al 15-D o com l’escissió de Josep Pintat i posteriorment de membres il·lustres del partit blau com Amadeu Rossell o Valentí Martí.

De la satisfacció a l'eufòria

La derrota dels Demòcrates a Escaldes també va centrar la compareixença dels taronja per valorar els resultats. El secretari general, Jaume Serra, va valorar positivament els resultats de la candidatura de Miquel Aleix, remarcant que «de la satisfacció a l’euforia només hi ha hagut deu vots de diferència». Per la seva banda, Espot també es va tornar a referir a la influència de Toni Martí i va negar que s’hagués imposat en un duel indirecte pel poder del comitè escaldenc.«Això no era Xavier Espot o Toni Martí», va dir el cap de Govern, que assegura que va afegir que la decisió d’anar en solitari va ser presa per la majoria dels membres del comitè.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT