PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern veu difícil el pacte d’estat per les pensions

Jover assegura que la situació actual del sistema és «crítica»

Per Enric Revuelta, Elisabet Cortiles

El ministre de Finances i portaveu, Èric Jover.
El ministre de Finances i portaveu, Èric Jover. | SFGA / C. Esteve

El pacte d’estat per a la reforma de les pensions penja ara mateix d’un fil. El cap de Govern, Xavier Espot, va admetre ahir que les tres grans taules que hauran d’estar formades per l’Executiu i els grups de la minoria, el que serà «més difícil d’assolir» serà el de la sostenibilitat de les jubilacions perquè «segurament és el pacte d’estat amb més desgast perquè les mesures són les més difícils i impopulars però tots hem de tenir prou alçada de mires per anar junts».

En cas que no s’acabés materialitzant, Espot va deixar clar que el Govern té «un compromís ferm» per tirar endavant la reforma, que és necessària atès que les reserves de la branca de jubilació de la CASS quedaran esgotades en un termini d’entre 10 i 15 anys. 
En aquesta línia, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va especificar que actualment el Fons de Reserva de Jubilació compta amb 1.300 milions d’euros i va admetre que la situació actual és «crítica». «Haurem de fer un esforç extra i és veritat que els contactes fins ara amb altres forces no han sigut positius i intentarem sumar esforços. Com més aviat prenem mesures, menys traumàtic serà», va recalcar el ministre.

Per la seva banda, el president grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va retreure que «a la passada legislatura el Sr. Espot, que era el ministre, no va voler crear la taula tripartita per una qüestió electoral, així que el primer que ha de fer és donar compliment a aquesta resolució que ja fa dos anys i mig que es va aprovar i convocar-la». López també va afegir que «no s’hi val anar fent discursos que el sistema és insostenible i no prendre cap decisió després». Al seu torn, el conseller general de Terceravia, Josep Pintat, deia més optimista que «procurarem posar de la nostra part per intentar assolir un acord». 

En quant a la resta de pactes d’estat, els que fan referència al de les negociacions amb la UE i sobre la reforma sanitària, és on a priori hi ha més possibilitats d’incloure el PS i Terceravia. En el cas del dossier amb Brussel·les, el Govern es va mostrar més aviat optimista per incloure els dos partits de l’oposició, que entre ells tenen algunes diferències en alguns punts. Segons Espot, els de Josep Pintat incideixen en els estudis d’impacte i en establir una metodologia a determinats procediments negociadors, mentre que el PS, que veu bé aquesta posició, voldria anar una mica més al fons.

La intenció és fer un document de consens que satisfaci les dues formacions i, en aquest sentit, es preveu que el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, contacti amb Pintat i amb Pere López abans de les vacances de Nadal. López però, avançava que «no signarem cap document que senti les bases de l’acord en quant a lliure circulació de persones, franquícies o quotes d’immigració. La signatura del document només establirà les bases de negociació amb la UE». Tant el PS com Terceravia descarten tenir un observador a la mesa. 

En quant la consumació del pacte d’estat per la reforma sanitària, el Ministeri de Salut ja ha tramès algunes dades i documents però no s’espera que s’allargui gaire. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT