PUBLICITAT

Andorra la Vella

El pressupost destinarà 10 milions de la venda d’Avatel al fons de pisos

Els partits que donen suport al Govern rebutgen les esmenes a la totalitat presentades pel PS i terceravia

Per Adrià Esteban

El ministre de Finances, Eric Jover, durant una intervenció al Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, durant una intervenció al Consell General. | MARICEL BLANCH

L’únic punt de l’ordre del dia que figurava a la sessió ordinària del Consell General, que tractava sobre les esmenes a la totalitat presentades pel PS i Terceravia al Projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2020, va servir ahir per reobrir antics debats de l’hemicicle amb velles argumentacions per part dels consellers. No obstant això, a les acaballes d’una insípida sessió parlamentària, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va concretar que 10 milions d’euros provinents de la plusvàlua aconseguida amb la venda de les participacions d’Avatel a Andorra Telecom aniran destinades al fons publicoprivat d’habitatge. Els altres sis milions d’euros restants es quedaran, «ara per ara» a formar part de les reserves de la parapública.

«Al 2020 a Andorra tindrà 10 milions d’euros per fer habitatge de lloguer a preu reduït. És incapaç de defensar la seva esmena de la totalitat», va retreure Enseñat al president del grup parlamentari del PS, Pere López, crític amb les prioritats d’inversió de l’Executiu que es reflecteixen al projecte de llei del pressupost. «On estan aquests 10 milions d’euros? No veig com pot acordar enviar uns diners a un lloc que encara no està constituït. De moment és una idea. Ningú sap qui formarà part d’aquest fons publicoprivat. Estan venent fum d’una cosa que encara no existeix», va replicar el dirigent socialdemòcrata.

Per la seva banda, el ministre de Finances, Eric Jover, va confirmar que la Junta d’Accionistes d’Andorra Telecom ja ha comunicat la rebuda dels ingressos d’Avatel i va lamentar que els partits de l’oposició no donessin suport «a uns diners que ha posat sobre la taula el Govern i que van destinats a una problemàtica que comparteix tota la Cambra». 

Esmenes desestimades

Així doncs, amb 16 vots en contra i 10 a favor, el Consell General va desestimar les esmenes a la totalitat del PS i Terceravia. Durant les seves intervencions, els socialdemòcrates van furgar en «el canvi del sentit de vot» de L’A i CC respecte a l’anterior legislatura quan formaven part de l’oposició tenint en compte que el Govern havia presentat «un pressupost continuista». En aquest sentit, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va exposar els punts del programa electoral liberal que apareixen al pressupost i el conseller general de CC, Carles Naudi, va reivindicar «l’avançament important» en el reconeixement d’inversions a la parròquia massanenca. 

Per últim, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat va expressar la seva disconformitat pel fet de comptar amb un pressupost «sense voluntat política», sinó com una mera «projecció numèrica» que contempla «excessives previsions d’ingressos» que «es presenten en dèficit». A més Pintat va rebutjar que a través del pressupost hi hagi «encobertes» modificacions d’altres textos legislatius com la Llei de finances públiques. 

Andorra pagarà prop de 250.000 euros per formar part del FMI

El president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va manifestar ahir que la quota que Andorrà haurà de pagar per formar part del Fons Monetari Internacional (FMI) serà «al voltant de 250.00 euros». Aquesta xifra s’haurà de dipositar «en un banc nacional andorrà» i servirà per pagar l’estructura del FMI. A més,  va detallar que aquests 250.000 correspondran al 0,25% del total d’una quota que no es podrà conèixer amb exactitud «fins al final del procés d’admissió». En qualsevol cas, Enseñat va afirmar que aquesta quota no serà superior als 100 milions d’euros i va desglossar que el 25% serà «una reserva externa del propi país que es podrà retirar quan es vulgui», mentre que el 74,75% restant no caldrà dipositar-lo ja que «és una promesa de pagament que  només en cas d’esgotament de la moneda nacional s’hauria de dipositar».

PUBLICITAT
PUBLICITAT