PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els riscos geològics concentren les intervencions durant el 2019

L’actuació a la zona de la Portalada centra l’anual balanç de Protecció Civil

Per Adrià Esteban

Reunió de seguiment a la zona de la Portalada.
Reunió de seguiment a la zona de la Portalada. | MARICEL BLANCH

El departament de Protecció Civil va realitzar un total de 21 intervencions durant l’any 2019, de les quals un total de 18 van tenir a veure amb riscos naturals i, d’aquestes, 10 van estar relacionades amb riscos geològics, segons va explicar el cap del departament, Cristian Pons, durant la presentació del balanç anual de Protecció Civil.

«És un dels principals perills que tenim al país. És un perill que tenim cartografiat i que d’alguna manera som coneixedors que certes zones són complicades. No es pot seguritzar tot el país de la manera que voldríem. Ara bé, cal estar preparats i tenir tots els procediments establerts per donar una resposta adequada a cada situació de risc i minimitzar les conseqüències d’aquestes incidències», va assegurar Pons. 

Sens dubte, l’actuació a la zona de la Portalada fruit de l’esllavissada del passat mes d’agost va suposar una de les operacions de major envergadura del cos de Protecció Civil, tal com va reconèixer Pons. «És important que hi hagi esdeveniments d’aquesta amplitud perquè ens fica en dubte a nivell operatiu i ens permet reflexionar sobre els procediments que ja tenim establerts en els plans d’emergència», va assegurar el director de Protecció Civil.

A més, durant la presentació també es va posar de manifest altres actuacions rellevants durant el 2019 com va ser el desplegament de prevenció per a l’onada de calor dels passats 26, 27 i 28 de juny, quan es van assolir temperatures properes als 40 graus. Per aquell moment, el dispositiu va consistir en la suspensions d’enceses i el tancament de berenadors, així com la restricció d’accés a zones forestals. Per últim, la llevantada del passat 22 d’octubre on es van registrar fortes pluges i vents va servir per verificar el funcionament de les estacions hidrològiques.

D’altra banda, durant el 2019 es van activar un total de 77 dispositius de prevenció, dels quals 56 van tenir com a origen esdeveniment esportius. En concret, es van focalitzar principalment entre els mesos de juny i setembre i a les parròquies de les valls centrals. Així mateix, Pons va posar en valor el dispositiu organitzat per a la Copa del Món d’Esquí Alpí, realitzat el passat mes de març. Entre seguretat i sanitaris, el cap de Protecció Civil va detallar que hi van participar un total de 110 efectius. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT