PUBLICITAT

El Pirineu de Lleida concentra la major varietat de races autòctones

  • La venda de carn de qualitat és l'objectiu dels criadors bruna, xisqueta i pirinenc català
EL PERIÒDIC
SORT

Periodic
Vaques brunes al Pirineu de Lleida. Foto: ACN / MARTA LLUVICH

Al Pirineu de Lleida és on hi ha una major concentració de races autòctones de tot Catalunya. Les races autòctones són animals domèstics que tenen una identitat genètica i unes característiques morfològiques específiques. De les nou que hi ha catalogades, sis es troben a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran. Es tracta de les races bruna dels Pirineus i pallaresa (vaquí), xisqueta i aranesa (oví) i cavall pirinenc català i ase català (equí). Les que es troben en una millor situació pel que fa a nombre d'efectius són la bruna dels pirineus (30.000) i l'ovella xisqueta (16.000). Les associacions de ramaders aposten per la millora genètica i la comercialització de la carn amb un distintiu de la raça.

La raça Bbuna dels Pirineus es troba a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Als anys 80 un grup de ramaders es van federar, inquiets pel futur de la raça. Al 1990 es crea la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) i és dota de Llibre Genealògic. Albert de Moner ha explicat que actualment tenen uns 15.000 caps de bestiar amb control dins del Llibre Genealògic i ha afegit que aquestes xifres demostren que la raça està en una continua expansió. Per Albert de Moner l'expansió és deu a la feina feta en aspectes de millora genètica durant tots aquests anys.

El president de la Federació ha explicat que durant anys s'ha fet una tasca de conscienciació dels ramaders que ha revertit en una valoració més alta de la raça i que eviti la incidència de d'altres races. Des de la Federació es treballa en que la gent que vol treballaren ramaderia extensiva que la primera prioritat sigui la raça bruna.

Albert de Moner ha explicat que un dels objectius és que la carn de la Bruna arribi a les carnisseries de manera totalment diferenciada de d'altres carns que hi ha al mercat i aconseguir un etiquetatge raça bruna. Pel president de la Federació és primordial continuar amb les tasques de millora genètica per exportació de mares. La Federació ha aconseguit finançament per tirar endavant un projecte de congelació d'embrions que permetrà exportar de manera fàcil i viable la raça a l'estranger.

Els ramaders ja estan en contacte amb productors de Nova Zelanda per importar la raça en aquest país i que més endavant els agradaria introduir-se a l'Europa de l'Est on la ramaderia extensiva és molt important. La congelació d'embrions és la única manera de fer arribar la raça en aquests indrets. Aquesta serà la primera vegada que s'utilitza aquesta tècnica amb una raça càrnica a Catalunya.

raça xisqueta / La raça d'ovella xisqueta és troba al Pirineu lleidatà i està en perill d'extinció. Al 1996 va nàixer l'Associació Catalana de Criadors d'Oví de Raça Xisqueta (ACOXI) per potenciar la raça i evitar-ne la desaparició. L'any 2004 quedaven 3.000 exemplars censats repartits en nou explotacions ramaderes. El cens de xisquetes actual és d'uns 16.000 caps de bestiar. Una de les línies de treball de l'ACOXI és la venda de carn d'aquesta raça amb el distintiu de qualitat Xisqueta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT