PUBLICITAT

Ordino

Ordino engega un concurs per construir un mirador a Arcalís

Dolsa està a favor del projecte, però considera que «és un edicte teledirigit» perquè el guanyi Secnoa

Per Joan Josep Blasco

Intervenció de Dolsa al consell de Comú d’Ordino, ahir.
Intervenció de Dolsa al consell de Comú d’Ordino, ahir. | J.J.B.

La intenció de Josep Àngel Mortés al capdavant del Comú d’Ordino, un cop va ser reelegit, és la de desenvolupar projectes una vegada va assentar unes bases durant els primers quatre anys de mandat, com va repetir durant la passada campanya electoral. Per atreure visitants a la parròquia, la corporació posa en marxa el plec de bases del concurs per erigir un mirador a Arcalís.

La construcció de la infraestructura la realitzarà un privat i no tindrà cap despesa per a les arques comunals. Secnoa ja s’hi ha mostrat interessat. Es realitza el concurs perquè els terrenys comunals de la zona on es troba està en el límit de concessió de l’estació d’Arcalís. L’acord és de 15 anys, prorrogables cada cinc fins a un màxim de 90, i en cas de cobrar-se entrada el 5% de la recaptació serà per a la corporació. El projecte un cop culminat serà «un element més de dinamització de la parròquia», assegurava Mortés en el consell de comú. L’oposició està d’acord amb la iniciativa, però no en alguns matisos. Enric Dolsa, de X’Ordino, destacava que «el projecte és meravellós. És d’un gran interès turístic per la vall d’Ordino», però per la manera en què estava fet «és un edicte teledirigit a la gent que porta Secnoa». 

Mortés li va respondre que «l’obligació del comú és poder facilitar al màxim aquestes inversions que aportin un valor afegit a la parròquia», i que Secnoa «té els seus estudis fets. Els mesos d’estiu són en els que hi hauria més afluència. Tenen comptabilitzada la gent», que utilitzen el telecabina i el telecadira de Creussants, tot i que les xifres no es van fer públiques. 

Proves esportives

La pèrdua de la Font Blanca i que el Trofeu Borrufa hagi portat part de la seva activitat a Canillo van ser dos malestars que va mostrar Dolsa. Respecte a la prova de la Copa del Món d’esquí de muntanya, que aquest any com a Comapedrosa va traslladar tota la competició a la Massana, lamenta els successos perquè la cursa «estava molt arrelada a Ordino» i compta amb informació que des d’Arcalís «s’han posat el màxim d’impediments possibles perquè no es pogués fer a Ordino», un fet que Mortés va negar. «És una gran pèrdua per Ordino perquè a nivell turístic aquell cap de setmana sempre havia funcionat», remarcava Dolsa, i els establiments de la parròquia «ho han trobat a faltar». Mortés va assenyalar que aquesta va ser «una decisió de la federació internacional de muntanyisme per tal de poder apropar el públic i tenir un centre neuràlgic al costat i de fàcil accés», i des de la corporació «no podíem fer-hi més», subratllant que «en cap moment hi ha hagut la voluntat que marxés una prova internacional d’Ordino Arcalís».

El Borrufa va ser un altre punt de conflicte. En l’edició que finalitzava ahir es va estrenar la competició del National Team Event, que es va traslladar al Canaro per poder-se disputar de nit amb llum artificial. Aquest fet alerta a Dolsa. Considera que per ser més atractiu i es pugui realitzar en diferents condicions a les habituals està bé, però va demanar que «s’agafi el compromís que amb el Borrufa no passi com amb la Font Blanca, que es comenci a trossejar i que hi hagi proves que marxin al Pas de la Casa o Grau Roig i aquí quedin minimitzades», ja que «Ordino ha picat molta pedra perquè el Borrufa avui sigui reconegut a nivell internacional». Mortés va assegurar que aquella cursa va ser puntual com els «elements diferencials per donar al·licients», i «agafo el compromís que el Borrufa es quedarà a Ordino». 

Protagonisme de Dolsa

En aquest consolat els consells no seran tan curts com en l’anterior, per les intervencions de Dolsa. Sandra Tudó, de MovemOrdino, va assenyalar que l’oposició «està aquí per treballar conjuntament amb la majoria», i que no cal fer-ne «perquè sí no», assenyalant al líder de X’Ordino. Considera que a vegades «parla per parlar», que en alguns punts intervenia «per fer una mica la pantomima» i que «hi ha hagut moments en els quals la conversa anava massa enllà i no calia». Remarcava que en algun moment es va mantenir una «discussió estèril», com el preu que han de tenir les gorres de merchandasing de la parròquia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT