PUBLICITAT

Els allotjaments rurals de l'Alt Urgell i la Cerdanya, al 100%

  • Atractius culturals i aliments artesanals són elements per atraure el turisme
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Un dormitori de l'allotjament rural Cal Serni Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT

Els allotjaments rural de l'Alt Urgell i la Cerdanya associats al Turisme Rural Alt Urgell (TRAU) tindran un 100% d'ocupació pel pont de la Puríssima. El president del TRAU, Josep Troguet, va explicar ahir que l'ocupació serà total durant la primera part del llarg cap de setmana a totes les cases, tant les compartides com les independents, i que per les independents l'ocupació s'allargarà fins als dies sis i set. Els atractius culturals, els gastronòmics i la neu, és el que més turistes porta als allotjaments rurals del Pirineu.

Les perspectives són molt bones, pel cap de setmana de la Puríssima, va afirmar Troguet, president del TRAU i propietari d'un allotjament rural compartit a Calbinyà, Cal Serni. En caps de setmanes festius com aquest l'ocupació en els allotjaments rurals és del 100%, tot i la crisi econòmica que també ha afectat al sector, amb menys clients i estades més curtes. Ponts festius com el de la Puríssima omplen les cases dedicades al turisme rural.

El TRAU associa a 84 allotjaments de les comarques de l'Alt Urgell de la Cerdanya. Entre aquest allotjaments hi ha cases compartides, en les que els clients tenen, entre d'altres, un servei de restauració, i cases independents, en les que els client lloguen cases equipades en les que no se'ls presta cap servei.

Troguet va dir que a causa de la crisi són les cases independents les que registren més ocupació i més llarga, ja que surten més econòmiques les estades, informa l'ACN.

El president del TRAU va explicar que els allotjaments rurals s'han de renovar i oferir al client altres serveis a part de l'allotjament. Des del TRAU s'ha arribat a acords amb els artesans, sobretot alimentaris, de l'Alt Urgell i la Cerdanya per a que els allotjaments rurals promocionin els seus productes a la taula i els artesans promocionin el turisme rural a través del seu producte. Troguet va manifestar que iniciatives, com la vitrina Carné, un petit aparador que hi ha als allotjaments amb productes artesanals del Pirineu, són bones tant pel productor com per a l'allotjament.

Cases d'allotjament compartit, com Cal Serni, a Calbinyà, ofereixen un ventall de possibilitats pel seus visitants. Una oferta cultural dins la casa que el client pot visitar amb ajuda d'un llibret, el museu del pagès amb estris del camp i de la casa i tallers per que els clients aprenguin a fer confitures i conserves, són alguns dels atractius que ofereixen per atraure a més turistes. Troguet va explicar que poder visitar les granges que tenen i veure com s'elaboren els productes alimentaris és el que més atrau als seus clients de ciutat.

CAL GOL I CAL GUAL / Un tipus d'allotjament totalment diferent és Cal Gol i Cal Gual, un allotjament independent que disposa de quatre cases amb una capacitat total per a 20 persones. Aquestes cases, situades al nucli d'Aravell, ofereixen als client un allotjament totalment equipat per a que els turista i faci vida independent dels altres clients o el propietari.

El propietari de Cal Gol, Joan Moliné, va dir que les cases estan decorades amb mobles i utensilis antics per a fer-les més atractives als clients, a més, preparen un petit museu amb estris de la llar antics per a que els clients el puguin visitar. Els turistes de cal Gol també es troben a la nevera una sèrie de productes artesanals del Pirineu pel seu consum.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT