PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els acomiadaments queden prohibits

L'Executiu impulsa mesures en forma de llei pel teixit empresarial i els autònoms

Per Joan Josep Blasco

Jover, en la compareixença d'aquesta nit.
Jover, en la compareixença d'aquesta nit. | SFGA

El Govern ha entrat avui a tràmit parlamentari per via d'urgència dues lleis amb mesures de divers àmbit davant la crisi que s'està afrontant del coronavirus, amb un seguit de noves reglamentacions per superar aquest període excepcional, i amb una injecció econòmica per part de l'Executiu que arribarà als 200 milions d'euros. Dilluns es votaran al Consell General.

Totes les propostes presentades, amb efecte des del 14 de març, "es basen en el principi de la corresposabilitat", ha indicat el ministre Portaveu, Eric Jover, remarcant que tots els estaments de la societat han de seguir el mateix camí per tractar de sortir de la situació actual de la millor manera. En el projecte de llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d'emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2 hi ha establert que, com apareix en el text, "garantir la continuïtat dels contractes de treball, amb la finalitat de salvaguardar la situació del col·lectiu de les treballadores i els treballadors, que es considera el més vulnerable". D'aquesta manera, "la Llei estableix la prohibició de la suspensió del contracte de treball, encara que les empreses hagin suspès temporalment la seva activitat, per tal que les persones assalariades continuïn percebent íntegrament el seu salari, malgrat la cessació temporal de la prestació de treball". Aquesta reglamentació, "té la voluntat de mantenir el 100% dels assalariats", ha afirmat Jover.

La intenció és donar suport al teixit empresarial i els autònoms. Les persones que es troben en aïllament per la sospita que puguin tenir coronavirus, es considera com un accident laboral i percebran des del primer dia el 66% del seu salari. S'obriran dos programes de crèdits tous, un de 60 milions a tipus zero per pagar les despeses de les empreses, i un altre de 70 també a tipus zero per refinançar productes crediticis de les empreses. Per aconseguir aquests requisits "hem tingut el suport de la banca andorrana", ha indicat el ministre Portaveu. També es portarà a terme el pagament complet de la CASS a les companyies que hagin hagut de tancar durant aquest període, a més dels plans especials que realitzen Andorra Telecom, FEDA i altres entitats energètiques. Són mesures perquè "tots poguem tornar a la normalitat el més ràpidament possible".

Als autònoms se'ls rebaixarà la cotització de la CASS, mentre que els que hagin hagut d'aturar la seva activitat, no hauran de pagar l'import i el Govern es farà càrrec de la seva cobertura sanitària. En matèria d'arrendaments de locals per a negoci, la renda contractual vigent queda reduïda el 100% en el cas de les empreses que han suspès completament la seva activitat, del 80% si estan sotmeses a un règim de guàrdia o permanència d’acord amb el decret aplicable del Govern; i del 50% a les que tenen activitats que han de romandre obertes. El pressupost de 200 milions que es posa a disposició per solucionar la problemàtica és ampliable "si la crisi sanitària s'allarga". En aquest cas, "hi haurà més mesures". Des del Govern tindran "més endeutament del previst", però "la situació actual així ho demana" i obren la porta a seguir aportant més liquiditat si és necessari, assegurant el seu "compromís" per fer-ho.

Estat d'alarma i emergència

El projecte de llei d'estat d'alarma i emergència compta amb la mateixa via d'urgència davant situacions excepcionals. En el primer cas davant catàstrofes naturals, accidents de gran magnitud i crisis sanitàries, i en el segon si es produeix la interrupció del normal funcionament de la convivència democràtica. En el moment actual, l'estat d'alarma "no l'aplicarem, però tindrem aquesta eina si la situació ho requereix".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT